Terenul, vedeta anului 2008

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

16.01.2008 - Jurnalul National
Terenul, vedeta anului 2008

IMOBILIARE - Investitia in pamant va aduce cel mai bun profit


Terenurile pentru locuinte vor fi in 2008 cele mai profitabile investitii. Specialistii se asteapta ca preturile sa creasca cu procente cuprinse intre 25 %-100 %.

Investitia in terenuri va fi deosebit de profitabila si in acest an. Castigurile pleaca de la 25%, dar pot depasi si 100%, estimeaza analistii imobiliari. Bucurestiul si zonele limitrofe, dar si terenurile din jurul marilor orase vor fi cele mai rentabile zone. Si Valea Prahovei, litoralul Marii Negre, precum si alte zone turistice vor aduce bani buni celor care vor dori sa investeasca acolo. “Terenurile vor ramane vedete si in 2008 pentru ca la fel ca si anul trecut vor aduce cele mai mari venituri, mai mult decat investitiile la bursa, in depozite bancare, in aur sau orice altceva”, spune Radu Zilisteanu, presedinte al companiei Land Experts. El adauga ca in marile orase suprafetele de teren scoase la vanzare sunt foarte mici, sub 1.000 de mp si in aceasta situatie dezvoltatorii se deplaseaza la 15-20 de kilometri in jurul localitatilor pentru a construi acolo, ceea ce ridica preturile pamanturilor din zona.

Bucuresti. Analistii imobiliari recomanda terenurile situate in jurul Capitalei la o distanta de maximum 25 de kilometri despre care spun ca vor aduce cumparatorilor bani buni. “Nordul Capitalei va ramane pe primul loc in preferinte, iar cresterile de preturi vor fi aici foarte bune”, spune Cornel Farcuta, director de vanzari la compania imobiliara EuroMetropola. El adauga ca Otopeni, Corbeanca, Balotesti, Buftea, Voluntari, Dragomiresti-Deal, Dragomiresti-Vale, Stefanesti si Dascalu sunt localitati in care castigurile vor fi peste media din acest an. De exemplu, in Corbeanca sunt anuntate patru proiecte imobiliare, iar alte trei vor fi facute public curand. “Acest lucru va duce la cresteri de preturi. Acum un teren amplasat la un kilometru de utilitati se vinde cu 35 de euro/mp. Dar, la sfarsitul anului pretul va ajunge la 50 de euro/mp, poate chiar si la 80 de euro/mp, in functie de viteza in care se va construi. In cativa ani acest camp va fi plin de case”, adauga directorul de la EuroMetropola.

Tinte. Toate terenurile din zona metropolitana vor avea cresteri foarte bune, problema este ca inca nu se stie exact pe unde va fi trasata granita si deci exista riscul ca unele locatii sa ramana in afara, spune Zilisteanu. Cu cat un teren este mai aproape de Capitala, cu atat are un potential mai mare. “Popesti-Leordeni este o zona unde preturile au ajuns la 250-300 de euro/mp, dar cred ca pana la finele anului preturile vor ajunge la 400 de euro/mp. Explicatia este ca localitatea este situata la un kilometru de Bucuresti”, a explicat Cornel Farcuta.

Cresteri de aproape 100% vor avea si terenurile din sudul Capitalei. “Sudul este in dezvoltare rapida. Localitati cu mare potential sunt Frumusani, Dascalu, Caciulati, Moara Vlasiei unde preturile se vor dubla in 2008, dar si in 2009. Cred ca peste doi ani, aici preturile vor fi de doua ori mai mari”, a declarat Costin Lazar, director general la compania Neoland Invest.

Daniela Ivan