Terasa ieftineste apartamentul cu 10%

Imobiliare

10.11.2009 - Cotidianul

Cumpararea unui apartament situat la ultimul etaj este o optiune pentru aceia care vor sa achizitioneze o locuinta mai ieftina.
 
Pe langa pretul de strigare, care este, de cele mai multe ori, cu circa 15% mai mare comparativ cu pretul real de vanzare, cumparatorii de apartamente vechi de la ultimul etaj mai pot negocia in favoarea lor un indice de 10% din pret, pentru ca cererea pe acest segment este mica. „Preturile la apartamentele de la ultimul etaj din blocurile vechi sunt cu aproximativ 10% mai mici decat cele de la etajele inferioare“, ne-a spus Matei Malos, director al site-ului MagazinulDeCase.ro. Cei care isi cauta o locuinta se feresc de apartamentele de la ultimul etaj pentru ca le este frica sa nu le ploua in casa.

„Cumparatorii se tem de problemele care pot aparea la terase si de faptul ca nu toti locatarii sunt de acord cu cheltuielile pentru refacerea acesteia, dar si de faptul ca la ultimul etaj iarna e mai frig“, a spus Ruxandra Cleciu, expert imobiliar.

O vizualizare a anunturilor de mica publicitate imobiliara arata ca pre­tentiile proprietarilor scad cand vine vorba despre astfel de locuinte. Spre exemplu, un apartament cu doua camere situat la ultimul etaj intr-un bloc din cartierul Drumul Taberei costa in jur de 60.000 de euro. Pentru un apartament in aceeasi zona, cu aceeasi suprafata, situat intr-un bloc construit in aceeasi perioada, care se afla insa la un etaj in­ferior, pretul creste pana la 65-66.000 de euro. Apartamentele de la ultimul etaj au insa si avantaje.

„Locatarii unui astfel de apartament sunt mult mai linistiti datorita faptului ca nu au vecini deasupra“, a precizat Matei Malos. Situatia nu poate fi comparata cand vine vorba despre apartamentele situate la ultimul etaj in bloc nou. „In blocurile noi, la ultimul nivel sunt apar­tamentele mai confortabile, tip duplex sau penthouse. In unele cazuri se poate chiar ca pretul pe metru patrat sa fie mai mare decat la celelal­te apartamente“, a amintit Ruxandra Cleciu.

Cat costa hidroizolarea terasei

Hidroizolarea unei terase de bloc de 300-400 de metri patrati costa aproximativ 5.000 de euro plus TVA, asta in cazul in care terasa respectiva nu necesita lucrari mai ample. „Hidroizolarea unei terase de bloc de locuit variaza intre opt si 14 euro pe metru patrat, in functie de gradul de avarie al terasei“, spune Georgian Ionescu, inginer la firma Reximaco.