Tendinta Producatorii cu produse pe stoc au redus preturile cu 5-10%

Retail

16.11.2009 - Gandul
Tendinta Producatorii cu produse pe stoc au redus preturile cu 5-10%

E criza. Draga, nu schimbam si noi mobila in bucatarie?

Firmele de mobilier pentru hoteluri si centre comerciale au comenzi in asteptare, si asta pentru ca multe proiecte imobiliare din aceste sectoare au fost amanate

Vedetele anului de criza au fost bucatariile si mobilierul pentru copii

Anul acesta, romanii au fost mai atenti pe ce cheltuie banii cand a venit vorba de mobilier, cu toate ca preturile au fost mai mici la anumite categorii de produse, si asta din cauza ca unii producatori au fost nevoiti sa le reduca pentru a putea supravietui perioadei de criza. "Romanii sunt pretentiosi la calitate. A mers foarte bine segmentul de mobilier pentru copii, dar si cel al bucatariilor. Segmentul tapiteriilor a mers prost, dar si cel al mobilierului destinat spatiilor comerciale si hotelurilor, deoarece sunt constructii care au fost amanate.

Pentru aceste segmente, producatorii au ramas cu comenzile in asteptare. Producatorii care aveau produse pe stoc au redus preturile cu 5-10%", a declarat, pentru Gandul, Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

In timp de criza, s-a importat mobila ieftina, iar romanii care au iesit la cumparaturi sunt cei din clasa medie, care cautau preturi mici. In primele sapte luni ale acestui an, consumul de mobila s-a redus cu 28%, de la 692,85 milioane de euro la 498,85 milioane de euro, potrivit datelor APMR.

Importurile au scazut cu 36%, exporturile - cu 15%

Piata mobilei va inregistra in acest an o scadere cu 20%, fata de 2009, iar producatorii vor incasa doar 880 de milioane de euro, chiar daca lunile de toamna au adus o usoara crestere a vanzarilor de mobila.

Pentru a putea face fata crizei, unii producatori au fost nevoiti sa renunte la angajati, astfel ca la sfarsitul lunii iulie au fost inregistrati 16.400 de someri. "Pentru perioada urmatoare nu ne asteptam la alte disponibilizari, poate doar din partea companiilor care nu-si vor mai putea plati datoriile si care vor cere intrarea in insolventa", ne-a mai declarat Sereny.

Producatorii de mobila au luat deja masuri de reducere a costurilor, prin trimiterea in somaj tehnic a angajatilor si prin reducerea saptamanii de lucru la patru zile. De asemenea, sunt producatori care isi incearca norocul la export, punandu-si sperantele in tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda sau Italia, piete care isi revin mai repede decat cea autohtona.

In primele sapte luni ale lui 2009, importurile de mobila s-au redus cu 36,6% si au ajuns la o valoare de aproximativ 171,66 milioane de euro, comparativ cu 270, 76 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, 64% din productia interna este exportata, insa scaderea pe acest segment a fost de 15%, de la 681,3 milioane de euro, cat a fost in 2008, la 579,13 milioane de euro in acest an.