Tei si Vitan, in liga selecta a celor mai scumpe cartiere

Imobiliare , TENDINTE

05.03.2008 - Adevarul
Tei si Vitan, in liga selecta a celor mai scumpe cartiere

Apartamentele vechi din aceste zone semicentrale ale Bucurestiului au preturi care tintesc pragul de 2.000 de euro pe metru patrat

Primaverii, Cotroceni sau Baneasa sunt numele care traditional deschid topul celor mai scumpe zone din Capitala. Si alte cartiere avanseaza rapid in acest clasament. Pozitionarea semicentrala, spatiile verzi sau aparitia unor centre comerciale de tip mall ridica pretul apartamentelor din cartiere pana nu de mult „fara pretentii", precum Vitan, Tei sau Tineretului.

„Zona de centru-nord a Capitalei deschide topul cartierelor bucurestene. Locuintele situate aici au preturile cele mai ridicate, zonele fiind ravnite mai ales pentru numeroasele facilitati pe care le prezinta, respectiv spatii verzi, accesul mijloacelor de transport in comun, precum si la zone de shopping si relaxare", se arata intr-un comunicat al agentiei Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, in zona Primaverii, care se afla pe primul loc atat in functie de pretul locuintelor noi, cat si al celor vechi, costul de achizitie al unui metru patrat se ridica la 3.000-3.500 de euro pentru ambele variante de locuire.

Locuintele vechi de la periferie, mai scumpe decat cele noi

La polul opus, cele mai ieftine locuinte din Capitala se pot cumpara in Berceni sau in Prelungirea Ghencea. Tot in aceste zone pretul locuintelor construite dupa 1990 este mai mic decat al celor noi. In Berceni, proprietarii locuintelor vechi au preturi de 1.600-1.800 de euro pe metru patrat util, in timp ce dezvoltatorii cer 1.000-1.500 de euro pe metru patrat, construit de aceasta data. Similar, in Drumul Taberei, pretul pe metru patrat la locuintele vechi variaza intre 1.700 si 1.900 de euro, iar al celor noi, intre 1.2 00 si 1.500 de euro. Cum se explica acest lucru? Se construieste in continuare foarte putin.

„Practic, dupa ’89, volumul de constructii noi a scazut dramatic, timp de 15 ani numarul de locuinte date in folosinta anual situandu-se la circa 1.000, in comparatie cu Budapesta, unde au fost livrate circa 10.000-15.000 de unitati in fiecare an", se spune in comunicatul Coldwell.

Ionut Morariu