Targurile de case din Bucuresti se bat in... oferte imaginare

Imobiliare , MARKETING / PROMOVARE

25.02.2008 - Adevarul
Targurile de case din Bucuresti se bat in... oferte imaginare

Organizatorii celui mai recent eveniment de profil „agata" vizitatorii cu garsoniere egiptene iluzorii, pe care le coteaza la pretul unui garaj romanesc

Apartamente sau garsoniere la pret de masina sau chiar de garaj. Aceasta este, in linii mari, reteta la care apeleaza in ultima vreme organizatorii targurilor imobiliare din Capitala. „Chilipirul" exista insa doar in comunicatele de presa. Entuziastilor care calca pragul acestor expozitii de case cu vanzare le ramane un gust amar. La fata locului constata ca au fost pacaliti sau, in cel mai bun caz, au fost „beneficiarii"unei informatii incomplete.

La editia din decembrie 2007 a Targului Imobiliar National, organizatorii anuntau cu mare tam-tam existenta la vanzare a unei garsoniere pe litoralul romanesc al Marii Negre, la Costinesti. Pretul, mai bun decat acela din cel mai frumos vis. Numai 27.500 de euro.

"Singurul targ imobiliar al lunii decembrie, tIMOn, prezinta o oferta echilibrata, pentru diferite buzunare: locuinte incepand de la 27.500 de euro, pret oferit pe perioada targului pentru o garsoniera in Costinesti(...)", se arata in comunicatul de deschidere a targului. Ajuns la fata locului, vizitatorul, care poate citise in ziar stirea si se visa deja proprietarul unei frumoase locuinte la malul marii, a avut surpriza sa afle ca, de fapt, nu era vorba de o oferta de vanzare, ci de o tombola.

Unitatea locativa in cauza nu putea fi achizitionata pe loc, ci trebuia platit un avans de 5.000 de lei. "Norocosul" cumparator urma sa fie decis in urma unei tombole, iar restul inscrisilor ramaneau cu banii de avans dati si cu obligatia de a plati garsoniera la un pret aproape dublu decat cel trambitat de organizatori.

Case ieftine, poate din martie

Un alt targ, o poveste similara. La editia din februarie a Targului tIMOn, organizatorii au prezentat o garsoniera in Egipt drept "o oferta extraordinara, la un pret de numai 15.000 de euro". Ajuns la standul "egiptean" puteai sa constati cu bucurie ca, de fapt, garsoniera costa numai 11.000 de euro. Tocmai cand inroseai mobilul chemandu-ti prietenii sa puneti bani impreuna pentru a va lua casa de vacanta langa piramide, reprezentantii agentiei imobiliare te anuntau ca, de fapt, nu poti achizitiona garsoniera si ca ei doar studiaza piata.

In tot acest timp, pretul de 11.000 de euro se lafaia pe ecranul unui laptop din stand, atragand si alti curiosi. Unitatile locative vor fi scoase la vanzare de-abia la urmatoarea editie a targului, in martie. "Speram sa mentinem acest pret pana atunci", spun reprezentantii firmei. Prin urmare, s-ar putea ca pretul-bomba anuntat de organizatori sa nu mai fie valabil peste o luna.

Si la celalalt targ organizat in cursul acestei luni aceeasi reteta este pusa in opera. La Condominium o alta superoferta: garsoniera de 32.000 de euro.

Ionut Morariu, Andrei Panait