Supraoferta de locuinte vechi in Ploiesti

Imobiliare

Supraoferta de locuinte vechi in Ploiesti

Terenurile pe care se afla constructii care pot fi daramate sunt la mare cautare in orasul petrolier. Aceste bunuri imobiliare sunt cel mai adesea situate in centru, dar si in zonaVest. Preturile apartamentelor si caselor ploiestene au inregistrat, in ultimele luni, scaderi de aproximativ 40%.

Vestul Ploiestiului reprezinta zona cea mai aglomerata a orasului. Evolutia imobiliara de aici este emblematica pentru intregul oras.

Notabila este oferta saraca pe segmentul nou. Imobile noi sunt la vanzare in proiectul grupului Adama, Evocasa Uptown, format din doua blocuri turn si o galerie comerciala,dar si in complexul rezidential Milex, amplasat in apropierea strazii Domnisori. La acestea se adauga si un proiect ANL aflat in desfasurare in prezent, conform datelor companiei imobiliare Landhouse.

Paul Dumbravanu, proprietar Remax Star Ploiesti, spune ca aici au fost dezvoltate in ultimii ani doar patru proiecte, trei apartinand unor mici intreprinzatori locali. Au fost avute in vedere blocuri mici, de maximum patru etaje. Preturile pe metru patrat in Vest sunt cuprinse intre 650 de euro, pentru locuintele vechi si 950 de euro, la apartamentele noi.

Oferta pe segmentul rezidential vechi este, dupa cum era de asteptat, mai mare decat cea de ansambluri rezidentiale noi. „Oferta este in crestere, concomitent cu scaderea numarului de tranzactii mobiliare”, spune Marius Dragomir , agent imobiliar in cadrul Landhouse.

Preturile variaza, in functie de confort si de finisari, intre 35.000 de euro pentru o garsoniera si 65.000 de euro pentru un apartament de trei camere. Cele mai cautate sunt apartamentele cu doua si trei camere.

Terenurile, nimic nou pe frontul de Vest

Oferta de terenuri in Vest este una cuprinzatoare. Cele mai multe dintre acestea sunt  pretabile pentru investitii de business, mai mult decat rezidential. „Preturile sunt intr-o usoara scadere, in schimb cererea ramane aproape de zero”, spune Silvia Oprescu, reprezentant Landhouse.

Fata de perioada similara a anului trecut, preturile au inregistrat in medie o diminuare intre 20 si 25%. Dumbravanu spune ca terenurile extravilane sunt tranzactionate cu cinci euro pe metru patrat in cartierul Mitica Apostol si cu 150 de euro in intravilan.

Preturile terenurilor situate in zonele cu acces la Centura de Vest a Ploiestiului incep de la 12 euro si ajung la 40 de euro pe metru patrat, in functie de pozitionare si de accesul la utilitati.

O solutie luata in calcul de investitori pentru a-si procura rapid un teren o presupune achizitia unor case vechi pe care sa le demolezi ulterior.

Acestea se vand doar daca proprietarii le scot la vanzare la preturi cu 30-40% mai mici decat anul trecut. In medie, terenurile cu case de acesti tip, care anul trecut se vindeau cu 1.000 de euro pe metru patrat, acum au ajuns la valori de 500-600 de euro.

Sunt si oferte cu 300 de euro pe metru patrat, chiar si in zone decente, potrivit reprezentantului Remax. Terenurile bine cotate, pe care pot fi dezvoltate constructii mari, nu s-au ieftinit deloc, dar nici nu se mai tranzactioneaza. In zonele bune activitatea pe acest segment este pur si simplu blocata.

Doar in zonele limitrofe se mai fac tranzactii. Parcelele scoase la vanzare de catre investitori sunt mai ieftine in aceasta perioada decat cele ale proprietarilor la prima mana, deoarece primii sunt presati de evolutia pietei.

Casele, segment  in picaj

Anul acesta pretul caselor a atins recorduri negative. Cele destinate utilizarii ulterioare ca birouri au suferit cel mai mult. Una dintre ofertele Remax cuprinde un astfel de proiect, care de la 180.000 de euro a ajuns sa fie oferit cu 80.000 de euro. „Sunt si case de 120 de metri patrati care se vand la 55.000 de euro.

Noi avem in oferta o astfel de casa finalizata anul trecut. Singurul dezavantaj este ca nu are curte”, spune Dumbravanu. Diferenta dintre pretul cerut si cel oferit in aceasta perioada este foarte mare. O casa cu pretul de lista cuprins intre 70.000 si 100.000 de euro se vinde, in urma negocierilor, chiar si cu 20.000 de euro mai ieftin.

Vand doar cei care sunt presati si cumpara de cele mai multe ori cei care au incheiat anul trecut tranzactii, iar acum profita de aceasta perioada pentru a valorifica sumele pe care le au. In Vestul Ploiestiului oferta de case este aproape inexistenta.

Expatii vor sa dea mii de euro pe chirii si nu au cui

Ploiestiul s-a dezvoltat mult pe segmentul de lux, atat la tranzactii cat si la chirii. Si asta deoarece aici au venit multi bucuresteni sau angajati ai unor multinationale din apropiere. Mai mult de 90% din cererea de acest tip a fost reprezentata de non-rezidenti. Cererea este departe de a fi insa acoperita de oferta.

Chiriile la apartamente sau case de lux sunt foarte solicitate, insa oferte in acest sens sunt greu de gasit. A crescut insa usor activitatea de inchirieri pe segmentul de case folosite de firme pe post de sedii, potrivit Remax. Un spatiu de birouri de 60 de metri patrati se inchiriaza in medie cu 400 de euro si ajunge la 600 de euro in zone ultracentrale.

In zona de Vest, cererea pentru inchirieri vizeaza in special apartamentele cu doua si trei camere si rareori garsoniere, obligatoriu mobilate si utilate, potrivit Landhouse. O garsoniera se inchiriaza cu 150-200 de euro lunar, un apartament de doua camere cu maximum 350 de euro, iar unul cu trei camere chiar si cu 550 de euro.

Vestul este dominat de unul dintre turnurile construite de Adama. Este vorba despre un bloc de locuinte de 16 etaje. Al doilea bloc din proiect este acum de-abia la al doilea etaj. Preturile pe metru patrat in cele 180 de locuinte planuite a fi dezvoltate aici sunt cuprinse intre 750 si 950 euro. Cea mai ieftina garsoniera costa 38.577 de euro, iar cel mai scump apartament ajunge la 93.422 de euro.

Bonus: loc de parcare si mobilier

In zona de vest a Ploiestiului investitiile in rezidential au fost rare  Foto: Catalin Tudorica

Nu e atat de usor sa vinzi apartamente noi avand in vedere pretul celor vechi. Dezvoltatorii au preferat asadar o strategie bazata pe avansuri initiale reduse si un sistem de rate flexibil, menit sa reduca in primii ani costurile achizitionarii apartamentului, potrivit Landhouse.

Unii dezvoltatori au venit si cu solutii precum oferirea unui loc de parcare gratuit sau mobilier pentru apartament drept bonus. Developerii ofera metode si posibilitati de plata incepand cu avansuri de 10-15% si rate pe maximum sase ani sau avansuri de 5-10% si rate pe maximum trei ani. „In general se urmareste reducerea efortului financiar pe primi cinci ani de la achizitionarea imobilului”, spune Dragomir.

Tipuri de locuinte: garsoniere si apartamente de doua-patru camere in blocuri construite intre anii 1970-1990, apartamente in ansambluri rezidentiale noi
Centre comerciale: Billa, Kaufland, Selgros, Penny
Transport: doua linii de autobuz, doua linii de troleibuz
Unitati de invatamant: cinci gradinite, opt scoli generale, un grup scolar
Clinici si spitale: Spitalul Judetean TBC, Spitalul CFR, Cabinetul medical Biohope
Parcuri: Parcul Tineretului, spatii verzi
Grad de poluare: orasul Ploiesti este considerat zona critica din punctul de vedere al poluarii atmosferice, determinata de activitatea industriala dezvoltata