Suntem campionii UE la cresterea din sectorul constructiilor

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

20.12.2007 - Adevarul
Suntem campionii UE la cresterea din sectorul constructiilor

Statisticile ne plaseaza pe primul loc in Europa atat pentru dinamica din octombrie, cat si pentru cea din trimestrul III

Biroul European de statistica - Eurostat - a comunicat, ieri, o serie de date din care reiese ca, in Romania, sectorul constructiilor a crescut de 15 ori mai mult decat media realizata in UE. Dupa tara noastra, care conduce in top cu aproape 40%, urmatoarea clasata (Slovenia) a inregistrat o dinamica de doar 9%.

Romania a inregistrat in luna octombrie a acestui an o crestere de 39,5% a productiei in sectorul constructiilor, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Aceasta evolutie a fost, potrivit Eurostat, cea mai accelerata dintre tarile europene, tara noastra fiind urmata de Slovenia, cu 9%, si Olanda, cu 6,6%.

Cresterea inregistrata de Romania in luna octombrie este de aproape 15 ori mai mare decat media europeana. La polul opus, cu cele mai importante scaderi in acest sector, au fost inregistrate Suedia (-5%), Slovacia (-1,5%) si Germania (-0,7%), mai precizeaza raportul Eurostat.

Zona euro, cea mai "lenesa"

Comparativ cu luna precedenta, in luna octombrie 2007, lucrarile de constructii au sporit cu doar 0,6 puncte procentuale in zona euro si cu 0,3 procente in UE 27. In cazul Romaniei, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, in luna octombrie valoarea totala a lucrarilor de constructii a crescut fata de luna septembrie 2007 cu 14,1%. Comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, valoarea lucrarilor de constructii a crescut in termeni reali cu 35,5%.

Datele biroului european de statistica arata ca avansul constructiilor din Romania a fost, in trimestrul trei, de 38,4%, cel mai rapid ritm de crestere din UE, fiind urmata de Bulgaria, cu 27,7%, Grecia, cu 17,7%, si Slovenia, 16,9%.

Aceleasi date statistice releva faptul ca Romania a inregistrat o crestere cu 2,9% a productiei in sectorul constructiilor in octombrie 2007, fata de septembrie 2007, si o crestere cu 10,2% in trimestrul al treilea fata de trimestrul II al aceluiasi an. Romania mai inregistrase, de asemenea, cea mai mare crestere a productiei in sectorul constructiilor, 37,5%, si in luna septembrie 2007, comparativ cu aceeasi luna din 2006, fiind urmata de Marea Britanie (+7,7%) si Slovenia (+4,6%).

Potrivit INS, in luna octombrie 2007, lucrarile executate la cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti au inregistrat o majorare cu 77,7% fata de luna precedenta. Lucrarile de constructii executate la cladirile nerezidentiale au inregistrat o scadere cu 4,4%.

Dan Straut