Studiu CBRE: Centrele comerciale din Capitalã s-au "ieftinit" cu 46%

Imobiliare

05.08.2009 - Business standard

Valoarea centrelor comerciale din Bucuresti a scazut cu 46% in intervalul iunie 2008-iunie 2009, inregistrand cea mai mica scadere din Europa Centrala si de Est (ECE), din cauza micsorarii chiriilor si cresterii randamentelor la achizitia de spatii comerciale pana la 9,5% in primul semestru, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis (CBRE), companie de servicii imobiliare.

In prezent, in Bucuresti sunt deschise sase centre comerciale de tip mall si unul de tip parc comercial, doua astfel de proiecte fiind in curs de finalizare. Nici in celelalte capitale din regiune situatia nu este prea buna, insa nu reflecta scaderi la fel de mari ca in Bucuresti.

In Sofia, valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 34,4%, in timp ce in Belgrad scaderea este de circa 27,1%. In Bratislava si Praga s-au inregistrat reduceri si mai mici, de circa 26,8% si, respectiv 24,7%. Situatia Bucurestiului se aseamana totusi cu aceea a Varsoviei, acolo unde centrele comerciale s-au devalorizat cu aproximativ 45,2%, in timp ce randamentele au crescut cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.

In ceea ce priveste chiriile in spatiile comerciale, in primele sase luni ale anului, retailerii cu reprezentante in mall-urile din Bucuresti platesc mai putini bani la chirie cu aproape 21%, pana la 55 de euro pe metru patrat pe luna, fiind pe ultimele locuri in clasamentul chiriilor din capitalele central si est-europene. Chirii mai mici sunt doar in Zabreg, Sofia (45 de euro/mp/luna) si Belgrad (40 de euro/mp/luna), se mai arata in studiul CBRE.

Acelasi raport mai arata ca, in primul semestru, randamentele pe piata birourilor din Bucuresti au crescut cu doua puncte procentuale fata de semestrul intai din 2008, pana la 9,5%. Aceeasi crestere de doua puncte procentuale au inregistrat si parcurilor industriale si de logistica, ale caror randamente au ajuns in intervalul ianuarie-iunie 2009 la circa 10%.

Si cladirile de birouri si parcurile industriale si logistice au scazut ca valoare in primul semestru, cu 28,2%, respectiv 16,4%, potrivit CBRE.

Randamentul investitiilor este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.