Stocul comercial ar putea fi pe minus in 2010. Se asteapta noi inchideri de unitati

Retail

29.07.2009 - Business standard
Stocul comercial ar putea fi pe minus in 2010. Se asteapta noi inchideri de unitati

Presiunea ce apasa pe umerii proprietarilor de centre comerciale din Romania, venita atat din partea retailerilor care vor chirii mai mici, cat si din scaderea nivelului de consum, ar putea conduce la noi inchideri de unitati in perioada urmatoare, estimeaza jucatorii din industrie chestionati de Business Standard. In aceasta situatie, 2010 ar putea fi primul an in care stocul de spatii comerciale va fi pe minus, adica fara livrari si cu unitati inchise. Suspendarea activitatii mall-ului Armonia Center din Braila a inceput sa puna semne de intrebare in randul oamenilor din real estate in ceea ce priveste viitorul unor centre comerciale asemanatoare.

"Anul viitor o sa se livreze in minus, in sensul ca se vor inchide mall-uri si nu se vor lansa altele noi. Cel putin in orasele secundare de genul Suceava sau Bacau nu se va mai deschide nimic timp de cinci ani, pana cand dezvoltatorii nu vor avea niste calcule clare din care sa reiasa rentabilitatea", a declarat Radu Merica, directorul general al dezvoltatorului german de centre comerciale ECE Projektmanagement. Potrivit acestuia, in 2009 singurele proiecte comerciale la care se mai pot incepe lucrarile sunt cele de tip "retail box", a caror constructie dureaza circa noua luni, insa, pana in acest moment, nu s-a inceput nicio lucrare noua. Pe lista cu proiecte anuntate spre finalizare in 2010, realizata de DTZ Echinox, figureaza 15 proiecte, insa o mare parte dintre dezvoltatorii acestor centre si-au anuntat intentia de a pune "on hold" proiectele in lucru. "Exista in piata exemple de proiecte comerciale (mall-uri sau retail park-uri) care performeaza mult sub asteptarile dezvoltatorilor si ale chiriasilor, atat la nivelul traficului de clienti, cat si in raport cu vanzarile realizate de acesti retaileri. In acest context, este posibil sa asistam in urmatorul interval de timp la reconvertiri ale unor astfel de centre comerciale sau la regandiri ale conceptului comercial", a subliniat Aura Voiculescu, head of the retail department in cadrul DTZ Echinox.

Nici Andrei Vacaru, senior consultant in cadrul departamentului de retail al Jones Lang LaSalle, nu exclude posibilitatea inchiderii unor centre comerciale, insa nu vede un posibil trend in acest sens. "Cele mai expuse sunt proiectele tip retail park, ancorate de un hipermarket. Daca retailerul principal decide sa isi inchida unitatea, e posibil sã se inchidã tot centrul, pentru ca nu se justifica sa ramana doar galeriile din jurul ancorei", a mentionat Vacaru.

Potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in primul semestru al acestui an au fost livrate pe piata spatii comerciale in suprafata totala de 80.764 mp inchiriabili, iar pentru partea a doua a anului se asteapta livrarea altor 223.752 mp. "Peste 50% din stocul naþional aferent acestui an sunt aduse de trei proiecte mari: Cotroceni Park,Grand Arena si Sun Plaza, toate trei fiind localizate in Bucuresti. Cifrele s-ar putea modifica drastic daca nu se vor deschide toate. Deschiderile sunt conditionate atat de constructori, cat si de disponibilitatea retailerilor de a deschide noi unitati in aceasta perioada. Oricum, numarul de deschideri va fi mai mic fata de anii trecuti", a explicat Andrei Vacaru. Chiar daca stocul de circa un milion de metri patrati existent la nivel local este de trei ori mai mic decat al Ungariei si de patru ori sub cel al Poloniei, consultantii Colliers International au anuntat ca din cele 70 de centre comerciale anuntate, cu livrare pana in 2011, doar 24 de unitati se aflau in constructie la inceputul anului si au sanse sa fie finalizate.

Rata de neocupare pe acest sector la nivelul oraselor mici din tara ajunge pana la 30%, cifra ce arata ca lanturile de retail nu s-au grabit sa se extinda si in orasele mai mici, cu circa 150.000 de locuitori.