Stocul birourilor clasa B a scazut cu 19%

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

18.03.2008 - Business Standard
Stocul birourilor clasa B a scazut cu 19%
Stocul cladirilor de birouri clasa B a scazut in 2007 in favoarea celor de clasa A, cu 19% fata de anul precedent, iar stocul de cladiri de birouri renovate (vile) s-a redus si el cu 6,5%, potrivit unui studiu realizat de compania de servicii imobiliare Atisreal Romania, parte a BNP Paribas. Suprafata totala de birouri livrata anul trecut a fost de 312.000 de metri patrati, impartita egal intre cladirile de clasa A si B.

 “Stocul de spatii (n.red. - in care sunt cuprinse toate tipurile de birouri) este in acest moment de 1,2 milioane de metri patrati, iar pana la sfarsitul anului 2008, vor fi dezvoltate cladiri ce vor insuma peste 400.000 de metri patrati”, a declarat Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul companiei de consultanta si brokeraj Esop. Potrivit studiului Atisreal, la sfarsitul trimestrului patru din 2007, stocul total de birouri din Bucuresti era de 1,5 milioane de metri patrati (suprafata bruta), din care birourile de clasa A reprezentau 35%. Birourile de clasa B sunt inca predominante, insumand aproximativ 900.000 de metri patrati. Stocul de birouri a ramas concentrat in zonele centrale si de nord, in celelalte zone regasindu-se numai circa 22% din spatiile finalizate in 2007.

Mirela Raicu sustine ca principala tendinta de pe piata cladirilor de clasa A este aceea ca nivelul chiriilor pentru imobilele din zona centrala si de nord, cu suprafete de peste 5.000 de metri patrati, a inceput sa creasca din primul trimestru din 2007, pe fondul ofertei limitate si a preturilor ridicate la terenurile din aceste locatii. Conform informatiilor furnizate de Mihaela Raducanu, director al Departamentului Birouri in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta, “pentru imobilele de clasa A chiriile variaza la aceasta ora intre 18-24 euro/mp/luna, in timp ce cladirile de clasa B au chirii intre 14-17 euro/mp/luna”.

Alexandru Urzica