Statul vrea sa incurajeze "grupuri de persoane" sa construiasca "bloculete"

ANALIZE / COMENTARII

12.02.2010 - Gandul
Statul vrea sa incurajeze

Plafonul pentru "Prima Casa" va fi in acest an de 700 milioane euro. Circa 500 milioane euro au ramas necheltuite de anul trecut

Romanii isi vor putea cumpara locuinte prin programul "Prima Casa" beneficiind de plafoane de garantare de pana in 75.000 euro. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ieri ca Guvernul va discuta in urmatoarea sedinta plafoanele individuale de garantare, care vor fi de 60.000 de euro pentru achizitia de locuinte vechi, 70.000 pentru locuinte noi si 75.000 de euro pentru cei care se asociaza pentru constructia de locuinte noi.

"Vom incerca sa stimulam constructia de locuinte noi printr-o noua prevedere, care ii va stimula pe cei care se asociaza pentru constructia de locuinte si care vor beneficia de un plafon mai mare decat cei construiesc locuinte individuale", a declarat Vladescu. Acesta a amintit de anii '90 cand grupuri de persoane construiau un "bloculet", in anumite zone disponibile.

"Existau pe vremuri in Romania celebrele plombe, grupuri de oameni care construiau un bloculet", a explicat Vladescu. De asemenea, Vladescu a anuntat si noul plafon maxim de garantare pentru "Prima Casa", care in acest an va fi de 700 milioane euro, dupa ce anul trecut au ramas necheltuiti circa 500 milioane euro din miliardul alocat de guvern pentru garantii.

14.000 de romani si-au luat "Prima Casa"

Printre solutiile de modificare a legislatiei pentru "Prima Casa" propuse de mediul privat se numara si cea a Centrului pentru Dezvoltare si Analiza a Politicilor Publice. Acesta a propus ca statul sa emita garantii diferentiate in functie de tipul de locuinta si de vechimea acesteia, mergand de la 300 euro pe metrul patrat pentru locuintele construite inainte de anul 1993, si pana la 500 de euro pe metru patrat pentru locuintele care vor fi construite ulterior datei de 15 februarie 2010, data de la care legislatia "Prima Casa" va fi modificata.

La randul lor, producatorii de materiale de constructii au cerut ca plafonul de garantare pentru locuintele achizitionate prin acest program sa fie majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, pentru a fi utilizate materiale de constructii cu o calitate ridicata. In schimb, unii dezvoltatori considera ca majorarea plafonului va conduce la majorarea preturilor la locuinte. Recent si bancherii au solicitat cresterea plafonului de garantare la 80.000 euro.

Pana in prezent Fondul de Garantare a aprobat garantii pentru peste 14.000 dosare, in valoare totala de circa 600 milioane euro, dupa cum a declarat pentru Gandul Irina Constantinescu, director executiv in cadrul FNGCIMM.

INFO Afla online daca dosarul "Prima Casa" ti-a fost aprobat de Fond

Romanii care au depus dosare pentru "Prima Casa" pot afla online daca cererea lor pentru garantie a fost aprobata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Accesand website-ul fondului, la adresa www.fngcimm.ro, la sectiunea "Prima Casa", exista "Lista dosarelor preluate de catre banci de la Fond" unde reprezentantii fondului actualizeaza zilnic numele celor ale caror dosare au primit aprobarea pentru garantie.