Statul vinde garsoniere cu 20.000 de euro bucata

Imobiliare

03.08.2009 - Cotidianul

Mai multe locuinte ANL din tara vor fi vandute in conditii preferentiale chiriasilor care stau acum in ele.
 
235 de locuinte ANL din Titu, Nehoiu, Timisoara si din Curtea de Arges au fost deja evaluate pentru a fi vandute catre chiriasi, urmand ca tranzactiile sa se incheie in perioada urmatoare, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ioan Andreica. „Sunt evaluate 235 de locuinte ANL cu scopul de a fi vandute catre chiriasi. Ne-au intrebat in ce conturi trebuie virati banii, astfel ca asteptam din zi in zi confirmarea tranzactiilor“, a declarat Ioan Andreica.

Potrivit oficialului MDRL, un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 2004, din cele patru localitati, a fost evaluat intre 20.000 si 30.000 de euro, in timp ce o garsoniera a fost evaluata la mai putin de 20.000 de euro.
 
„Cu cat blocurile sunt mai noi, cu atat preturile vor urca, insa pentru un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 2004, intr-un oras de provincie, preturile sunt undeva intre 20.000 si 30.000 de euro“, a precizat Andreica. Secretarul de stat din cadrul ministerului condus de Vasile Blaga a declarat ca se lucreaza la o hotarare de guvern pentru trecerea a inca 3.510 apartamente ANL in domeniul privat al statului, pentru a putea fi vandute. Pana in prezent au fost scoase din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, cu scopul de a fi vandute, 3.321 de apartamente ANL, locuinte destinate tinerilor care nu-si pot permite sa-si achizitioneze o locuinta de pe piata libera.

Ca sa poata cumpara imobilele, chiriasii trebuie sa fi locuit neintrerupt trei ani in locuinta respectiva, iar contravaloarea trebuie achitata integral. Titularul poate beneficia o singura data de posibilitatea de a cumpara o locuinta ANL, nu o poate instraina pe o perioada de cinci ani de la dobandire, nu are dreptul sa detina o alta locuinta, iar venitul mediu pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca dublul salariului mediu brut pe economie.