Statul se pregateste sa blocheze piata constructiilor

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Constructii

12.11.2007 - Adevarul
Statul se pregateste sa blocheze piata constructiilor

Guvernul a trimis parlamentului, spre aprobare, o ordonanta prin care interzice autoritatilor locale sa mai transfere in circuitul comercial terenurile care sunt prevazute in planurile urbanistice ca fiind "verzi". Cu toate ca, in fapt, astfel de zone nu sunt parcurile sau gradinile cunoscute ca "spatii verzi" (cu vegetatie), primariile nu vor mai putea aproba proiectele de dezvoltare, fiind astfel obligate sa blocheze piata imobiliara.

"Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa", prevede ordonanta in cauza, adoptata recent si trimisa de Executiv parlamentului.

Acest paragraf din textul ordonantei a pus pe jar specialistii pietei imobiliare, pentru ca adaugarea la categoria "terenuri amenajate ca spatii verzi" a acelor zone care apar in planurile de urbanism drept "zone verzi" este o confuzie colosala, care va duce in final la blocaje si conflicte intre dezvoltatori si primarii.

Pe de-o parte, dezvoltatorii vor cere sa li se aprobe introducerea lucrarii in Planul de Urbanism General (PUG) al localitatii in cauza, dar de cealalta parte primaria nu va putea sa dea aceasta aprobare, daca ordonanta citata se aproba prin lege. De ce? Pentru ca una e "zona verde" prevazuta intr-un PUG, cu totul altceva este situatia reala din teren.

Dan Straut