Statul acorda firmelor cate 500.000 de euro pentru a depasi criza

Finante Banci

18.12.2009 - Curierul national
Statul acorda firmelor cate 500.000 de euro pentru a depasi criza

Guvernul a adoptat Schema cadru national temporar de acordare de ajutoare de stat pentru IMM

Bugetul alocat schemei de finantare este de 950 mil. lei

Intreprinzatorii cer, insa, mai multa transparenta in acordarea banilor

Guvernul a implementat Schema cadru national temporar de acordare de ajutoare de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de actuala criza financiara si economica. ''Prezenta procedura este emisa in aplicarea Schemei cadru national temporara de ajutor de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de actuala criza financiara si economica (denumita in continuare Schema cadru), continuta de Hotararea de Guvern si aprobata de Comisia Europeana prin Decizia nr. N 547/2009. Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM), in aplicarea Schemei cadru, acorda ajutor de stat sub forma de finantare nerambursabila in valoare de maximum 250.000 de euro, echivalentul in lei, pentru microintreprinderi si de maximum 500.000 de euro, echivalentul in lei, pentru intreprinderile mici si mijlocii'', se arata in procedura AIPPIMM.

Astfel, MIMMCMA isi propune sprijinirea intreprinderilor, inclusiv a celor care au nevoie de finantare pentru iesirea din starea de dificultate, in vederea mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii ajutorului de stat, continuarii/diversificarii activitatii, dezvoltarii si modernizarii activitatilor intreprinderilor solicitante.

1.000 de firme vor accesa ajutorul de stat

Potrivit Hotararii de Guvern, bugetul total estimat al acestei Scheme cadru national de ajutor de stat este de 950 milioane lei (echivalentul a circa 220 milioane de euro, calculat la un curs de 4,5lei/euro). Ba mai mult decat atat, la capitolul 4 art.7 din Hotararea de Guvern, se specifica faptul ca numarul estimat de beneficiari ai schemei este de 1.000 de operatori economici.

Cine poate beneficia de bani

Beneficiaza de ajutorul de minimis microintreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei si/sau serviciilor si/sau constructiilor si indeplinesc criteriile prevazute de Regulamentul CE nr. 1.998/2006 privind ajutorul de minimis. In plus, beneficiarii ajutorului de minimis sunt microintreprinderile care desfasoara activitati de productie si/sau prestari de servicii si/sau constructii, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa fie inregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei; sa isi desfasoare activitatea in Romania; sa fi desfasurat activitate economica pe o perioada de cel putin un an fiscal si sa fi obtinut profit din exploatare din activitatea desfasurata in ultimul an inainte de data depunerii cererii de finantare; sa nu se afle in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau administrare speciala. Totodata, beneficiarii trebuie sa indeplineasca obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale catre bugetele componente ale bugetului general consolidat, la data depunerii cererii de finantare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare in Romania; sa dovedeasca calitatea de proprietar al terenului si/sau al cladirii pe care se efectueaza constructia ori sa aiba in concesiune, dupa caz, terenul si/sau cladirea care fac obiectul proiectului pe o durata de minimum 3 ani de la finalizarea implementarii proiectului, in cazul in care proiectul prevede si lucrari de constructie; sa faca dovada capacitatii de finantare necesare realizarii proiectului.

Nicolescu: Asteptam sa dea drumul banilor

Pe de alta parte, mediul de afaceri sustine ca acestea este o masura buna si binevenita in contextul actual, insa acestia cer o mai mare transparenta in acordarea ajutorului. Presedintele Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu (foto),  este de parere ca ajutorul de stat este binevenit in conditiile in care multe firme au mari probleme financiare. ''Daca s-a adoptat, este foarte bine. Acum asteptam sa dea drumul la bani catre firme. Speram sa nu ne lovim de birocratia cu care am fost obisnuiti, si sa nu asteptam prea mult pana ni se vor aproba dosarele'', a declarat, pentru Curierul National, Ovidiu Nicolescu. Directorul general al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), Cristian Parvan, considera ca aceasta masura este una buna, numai ca Romania trebuie sa aiba scheme foarte bine puse in functiune, iar la acest capitol nu stam prea bine. Parvan sustine ca, in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor, ''se pare ca pana in prezent nu se stie exact care este situatia  in conditiile in care nu a fost facut public niciun rezultat. Lipsa transparentei in schemele ajutorului de stat a facut ca acest instrument sa nu-si atinga scopul. Situatia ajutoarelor acordate intreprinzatorilor este in acest moment incerta'', a declarat pentru Curierul National Cristian Parvan. Acesta sustine ca firmele au nevoie de informatii pentru a putea sti daca pot apela sau nu la acest tip de instrument.