Statul a oprit intoarcerea pretului la apartamente vechi cu 4 ani in urma

Imobiliare

21.01.2010 - Capital
Statul a oprit intoarcerea pretului la apartamente vechi cu 4 ani in urma

Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti ar fi putut ajunge in aceasta luna la nivelul lui ianuarie 2006, singurul lucru care a impiedicat caderea libera a acestora a fost initierea programului „Prima Casa“, asa se arata intr-o analiza realizata de Colliers International care urmareste evolutia preturilor ce subliniaza scaderea dramatica din 2008, ecourile din 2009 si interventia statului.

„Incepând cu martie 2008, moment in care s-a atins punctul de vârf al preturilor apartamentelor vechi, observam un parcurs accelerat descendent al BREI-Vechi. Caderea s-a stopat in momentul in care «Prima Casa» a inceput sa se apropie de lansare. In acest moment, proprietarii de apartamente s-au oprit din cursa atragerii putinilor clienti din piata, prin scaderea pretului“, sustin autorii analizei.

Din graficul evolutiei BREI-Vechi (indice care urmareste evolutia pretului la apartamentele vechi din Bucuresti) se observa ca incepând din iunie-iulie, preturile au inceput sa creasca, pentru prima oara dupa trimestrul intâi din 2008.

S-a marit distanta dintre preturi

Indicele apartamentelor noi, BREI-Nou, nu a cunoscut anul trecut nicio revenire. Desi nu a avut o coborâre la fel de abrupta ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi a scazut si el constant. BREI-Vechi a scazut abrupt, stopându-si declinul in primavara anului trecut, in timp ce BREI-Nou a scazut in trepte, stationând câteva luni dupa fiecare depreciere.

„Explicatia se afla ii modul de formare al celor doua preturi. Daca BREI-Nou are la baza elemnte obiective - hard cost si soft cost - BREI-Vechi este format pe sentimentul jucatorilor prezenti in piata. Proprietarii de apartamente vechi nu au, de obicei, un cost precum cele de constructie in spatele acestor proprietati“, sustin reprezentantii Colliers.