Stagnarea tranzactiilor imobiliare a stabilizat piata chiriilor

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

18.06.2008 - Financiarul

Proprietarii nemultumiti ca nu pot sa isi vanda apartamentele cu pretul dorit le-au scos la inchiriere, ceea ce a oprit explozia chiriilor la apartamente in primele cinci luni din acest an. Astfel, chiriile au crescut cu maximum 15%, pentru ca a scazut numarul celor care pot lua un credit imobiliar sau ipotecar. Evolutia va depinde in continuare de cei doi factori in acest an.

Chiriile la apartamentele vechi au crescut in primele cinci luni ale anului cu 10%-15% in Bucuresti, potrivit agentilor imobiliari. Motivul este cresterea cererii, datorita inaspririi conditiilor de creditare. ”Cei care nu au mai putut obtine un credit pentru a cumpara o locuinta au decis sa inchirieze. Au scazut tranzactiile de cumparare cu 50% anul acesta, si cei care nu si-au mai permis sa-si achizitioneze o locuinta s-au refulat in inchiriere”, precizeaza Dan Ciobanu, director de vanzari la compania imobiliara Mediacity. Exceptie face sectorul 6 al Capitalei, unde chiriile nu s-au apreciat in primele cinci luni din acest an.

De asemenea, pe segmentul de lux, chiriile apartamentelor au ramas constante, potrivit reprezentantilor Neocasa. In plus, reprezentantii departamentului rezidential al companiei imobiliare Esop spun ca, pe segmentul apartamentelor de lux din Bucuresti, nu s-au resimtit efectele pietei apartamentelor din cartier. Exceptie fac unele apartamente de doua camere. Cu toate acestea, in primele cinci luni ale acestui an fata de ultimele sase luni de anul trecut, la compania imobiliara Neocasa, de exemplu, pe segmentul de lux, solicitarile de inchiriere s-au triplat, iar cele de cumparare au crescut doar cu aproximativ 44%.

Cresc
In aceste conditii a crescut numarul celor care au optat pentru inchiriere, cu pana la 30% intr-unele din zonele semicentrale din Bucuresti, potrivit consultantilor imobiliari. ”Daca nu se va schimba nimic in ceea ce priveste accesul populatiei la credite imobiliare si ipotecare, probabil ca randul chiriasilor se va ingrosa, ceea ce va duce inevitabil la o crestere a chiriilor. Ne asteptam la usoare cresteri, de 10%-15%, ale chiriilor in intervalul august-octombrie, datorita inceperii noului an universitar”, completeaza Catalin Serbanescu, broker la agentia imobiliara Exclusiv Imob. Pe langa venirea studentilor, alte motive de crestere a chiriei sunt inflatia si impozitele. ”Un procent din ce in ce mai mare al locatorilor prefera sa declare contractul de inchiriere la Directia Finantelor Publice”, detaliaza Loredana Raceanu, consultant imobiliar la agentia imobiliara Edil.