Speculatiile scumpesc de zece ori terenurile

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

21.11.2007 - Business Standard
Speculatiile scumpesc de zece ori terenurile

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari achizitioneaza terenurile la a patra sau la a cincea mana, parcurs in care pretul acestora creste chiar si de zece ori, sustin analistii de pe piata imobiliara locala. Aproximativ 50% din numarul tranzactiilor cu terenuri ce urmeaza a fi trecute in intravilan sunt cu scop speculativ.

Chiar daca specula imobiliara nu se mai practica la asemenea proportii ca acum doi-trei ani, numarul tranzactiilor cu terenuri aflate in imprejurimile Bucurestiului ramane inca o varianta pentru investitorii de portofoliu sau speculatorii imobiliari. “Inca se mai cumpara loturi mari de teren si se revand in suprafete mai mici, cu un pret mai mare. Sau se practica comasarea terenurilor, care se revand la un pret mai mare”, a declarat pentru Business Standard Sorin Lacusta, director de proiecte rezidentiale in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta. El a adaugat ca circa 50% din numarul tranzactiilor de acest fel sunt realizate in scop speculativ, dar sunt si investitori care cumpara terenuri la prima mana.

“Valoarea unui teren poate creste de sapte-opt ori, in urma tranzactiilor repetate, pana ajunge la dezvoltator. Acest lucru se datoreaza si comoditatii investitorilor care, neavand incredere in piata, prefera sa cumpere terenuri mai scumpe, de la diferiti intermediari cu prestigiu”, sustine Marius Maxim, partener in cadrul societatii civile de avocatura Dinulescu si Maxim. El a adaugat ca fiecare astfel de tranzactie este impozitata, conform legii, cu 1-3%, statul avand, in acest caz, numai de castigat.

Alexandru Urzica