Specula, motorul care misca preturile terenurilor

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

12.11.2007 - Adevarul

Peste 80% din investitorii care cumpara proprietati imobiliare o fac doar pentru a le revinde ulterior la un pret mai mare.

Pe o piata a terenurilor pe care unii jucatori o estimeaza la peste un miliard de euro numai in acest an, putini sunt cei care cumpara o parcela pentru a-si construi o locuinta. Cei mai multi dintre cei care achizitioneaza terenuri le privesc strict ca pe o investitie si asteapta sa castige din evaluarea in timp a proprietatii.


Costin Lazar, director general al agentiei imobiliare Neoland, specializata in tranzactiile cu terenuri, spune ca „80% din clienti cumpara cu scop investitional, iar suprafata medie achizitionata este de aproximativ 10.000 de metri patrati". Trendul pietei pare sa indice ca investitia lor este, cel putin deocamdata, una de succes. Reprezentantii companiei mai afirma ca urmatorii ani vor aduce evaluari de pana la 200% pentru terenurile situate in anumite zone din vecinatatea Capitalei.

Castiga cei care pariaza pe est

Cele mai mari castiguri aduse de speculatiile cu terenuri par sa fie apanajul localitatilor situate la est de Bucuresti. Monica Marin, partner manager al agentiei imobiliare EuroMetropola, spune ca „preturile terenurilor din localitatile consacrate deja pe piata rezidentiala, precum Pipera, Otopeni sau Corbeanca, au atins cote foarte inalte, de aceea, multi clienti prefera sa-si indrepte atentia catre sud.

Frumusani tinde sa devina vedeta zonei, atat prin pozitionare, cat si prin atractivitatea data de padurile si lacurile din apropiere. Iar preturile sunt inca mici. Incep de la 3-5 euro pe metrul patrat in extravilan si ating un maxim de 50 de euro." Costin Lazar ofera chiar exemplul concret al unei tranzactii din aceasta zona. „Un teren achizitionat la inceputul anului cu doi euro pe metrul patrat este vandut in prezent cu un pret de cinci euro", afirma Lazar.

Ionut Morariu