Specula cu terenuri ii scoate pe doritorii de case in afara Capitalei

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

11.02.2008 - Adevarul
Specula cu terenuri ii scoate pe doritorii de case in afara Capitalei

Stefanestiul si Sabareniul sunt, in opinia agentilor imobiliari, printre pariurile castigatoare ale acestui an.

Febra tranzactiilor cu terenuri atinge cote greu imaginabile. Pretul prohibitiv al metrului patrat de teren chiar si din cartierele marginase ale Capitalei face aproape imposibila orice tentativa de a construi o „casa pe pamant".

Cei care nu se inspaimanta de infrastructura precara parasesc Bucurestiul. In acest context, specialistii imobiliari identifica pentru „Adevarul" cateva zone care se vor contura ca poli de dezvoltare rezidentiala in anii ce vor urma.

„Anul 2008 va fi cel mai probabil unul al asezarilor de pret. Deja, in Bucuresti, numarul terenurilor valoroase scoase la vanzare este unul foarte limitat. In fapt, daca vrei sa cumperi teren pe care sa-ti construiesti o locuinta, este bine sa iei in calcul localitatile din vecinatatea Capitalei.


In Primaverii, un metru patrat se tranzactioneaza si pentru 5.000 de euro. Nici optiunea unui cartier popular nu mai este ieftina. Chiar si in Baba Novac proprietarii cer 500 de euro pentru un metru patrat", a declarat, pentru „Adevarul", Cristian Ivan, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Imoinvest Consul­ting&Development.


Blocurile iau locul caselor in zona nord


Casele individuale, cu gradini de mari dimensiuni, devin o raritate in peisajul bucurestean. Evolutia rapida a pretului terenurilor i-a determinat pe dezvoltatori sa construiasca pe verticala. Si acest lucru este cel mai vizibil in zona de nord a Capitalei.


Conform datelor agentiei imobiliare Colliers International, aici exista 25 de proiecte deja lansate si care totalizeaza 16.600 de unitati. „Pentru anul 2008 se anunta inca opt proiecte cu 10.000 de unitati", spun reprezentantii companiei. Un veritabil studiu de caz il constituie evolutia din ultimii ani din zona Odai.

Ionut Morariu