Spatiile pentru birouri din Iasi sunt rezervate inca din faza de proiect

Imobiliare

06.05.2008 - Bursa
Spatiile pentru birouri din Iasi sunt rezervate inca din faza de proiect

Companiile iesene sau cele dezvoltate la nivel national isi rezerva spatii pentru birouri inca din faza de proiect a imobilelor cu aceasta destinatie. Conform declaratiilor lui Cos¬tel Burnuz, broker al agentiei imobiliare "Fortuna", o mare parte din sediile la care se lucreaza in acest moment pe strada Sf. Lazar sunt deja rezervate. Domnia sa sustine: "Un exemplu potrivit in acest sens este cladirea din cartierul Tatarasi, care va fi finalizata la sfarsitul lunii mai. Imobilul, destinat spatiilor de birouri, este rezervat in intregime".

In opinia lui Emil Stefanoaia, manager al companiei "Terra Real Estate", rezervarea din timp a spatiilor pentru birouri este un fenomen care s-a manifestat si anul trecut si care nu va influenta semnificativ preturile de pe piata de profil. "Nu cred ca acest trend al rezervarilor de birouri va avea un impact covarsitor asupra chiriilor. Este doar un demers normal, numarul rezervarilor in acest sector al pietei incadrandu-se in limita normalului", apreciaza domnia sa.

Cererea nu este excesiv de ridicata

La randul sau, Paul Tehutu, reprezentantul agentiei "InterImobiliare", apreciaza ca, in Iasi, valoarea chiriilor pentru birouri, desi ridicata, se incadreaza in parametrii normali. Datorita evolutiei firesti a fiecarei companii, aceasta foarte rar isi construieste un sediu definitiv, pentru a se putea reloca mai usor. Majoritatea firmelor prefera, din aceasta cauza, un sediu inchiriat, a declarat domnul Tehutu. Domnia sa a mai estimat ca valoarea investitiilor realizate, anul trecut, in constructia de cladiri de birouri din Iasi a fost cuprinsa intre 200 si 400 milioane de euro. Cu toate acestea, specialistii nu se asteapta la o crestere considerabila a profitului obtinut din vanzari si inchirieri de birouri.

30.000 mp de birouri in curs de executie

Municipalitatea ieseana a acordat, anul trecut, avize pentru 2.166 proiecte de cons¬tructii, dintre care 103 proiecte erau destinate cladirilor de birouri si prestari servicii. Cu o inaltime cuprinsa intre 9 si 12 metri, cladirile vor incepe sa prinda contur in maxim 36 de luni.

Conform informatiilor furnizate de specialistii de pe piata imobiliara ieseana, in acest oras s-au construit circa 10.000 mp de spatii pentru birouri, iar in lucru sunt alti 30.000 mp. Rata de ocupare a spatiilor destinate birourilor depaseste 70%, preferate fiind zonele centrale, dar si Copoul, Galata sau Tatarasi, care au acces facil la institutiile publice.

Cladirile promovate de catre agentiile imobiliare in aceasta perioada sunt cele in cons¬tructie de pe soseaua Nationala, strada Sf. Lazar si zona Bucium. Cel mai mare proiect anuntat, in valoare de cinci milioane de euro, este City Business Center. Cladirea va pune la dispozitia clientilor, la finalul acestui an, spatii de aproximativ 5.000 mp.

Parc de afaceri de 200 milioane de euro

De asemenea, la inceputul acestui an, compania "Red Management Capital" a anuntat ca urmeaza sa puna in practica un proiect ce vizeaza construirea unui parc de afaceri pe fosta platforma industriala a SC "Terom" SA. Proiectul include 22 de cladiri inalte, de la doua pana la sase niveluri, spatiile urmand sa fie destinate activitatilor de back-office si call center. Conform estimarilor, valoarea investitiei pentru acest obiectiv va depasi 200 milioane de euro.

Doru Mocanu