Spatiile de birouri din Cluj se vor tripla pana in 2012

Imobiliare

14.04.2008 - Clujeanul
Spatiile de birouri din Cluj se vor tripla pana in 2012

Cladirile de birouri lamsate pe piata clujeana nu acopera inca cererea tot mai crescuta din partea companiilor locale si internationale
ZF Transilvania, Cluj: Anul acesta, pe piata clujeana se vor livra aproximativ 50.000 de me¬tri patrati de spatii de bi¬ro¬uri, dupa ce anul trecut pro¬iec¬tele noi lansate nu au de¬pasit su¬prafata de 30.000 de metri patrati, in timp ce in 2006 s-au finalizat aproximativ 25.000 de metri patrati. Expertii imobiliari estimeaza ca in acest moment cladirile de birouri din Cluj-Na¬poca inregistreaza o rentabilitate de 8-9%, mo¬tivul principal al diferentei fata de Bu¬cu¬resti, unde acest indicator este de 10-12%, fiind dat de numarul relativ mic de clienti care isi dez¬volta afaceri de proportii in zona si care sa ne¬cesite spatii de birouri de peste 1.000 de me¬tri patrati.

In prezent, suprafata totala a  spatiilor de bi¬rouri din Cluj este de aproximativ 100.000 de me¬tri patrati, din care doar 21.000 de metri pa¬trati sunt birouri de clasa A,  restul fiind de cla¬sa B, cu suprafete intre 1.000 si 4.000 de metri pa¬trati.

Momentan pe piata clujeana sunt anuntate a¬proximativ 12 proiecte imobiliare care includ spa¬tii de birouri cu suprafete ce pornesc de la 5.000 metri patrati si pot ajunge pana la 40.000 me¬tri patrati. Cel mai mare dintre aceste pro¬iec¬te este cel dezvoltat de omul de afaceri Ar¬pad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj.

Turnuri de afaceri

Ansamblul Sigma Tower va cuprinde doua tur¬nuri a cate 35 de etaje fiecare si va fi situat in car¬tierul Zorilor, pe actualul amplasament al comple¬xu¬lui co¬mercial Sigma Center. Proiectul va avea o su¬¬prafata construita de 120.000 mp, din care apro¬ximativ 44.000 metri patrati vor fi spatii de bi¬ro¬uri. Lucrarile la acest proiect vor demara in va¬ra acestui an, iar Sigma Tower va include, pe lan¬ga spatiile de birouri, un hotel de cinci stele, dar si locuinte si galerii comerciale.

Cel de-al doilea proiect ca suprafata va fi dez¬voltat de compania Globe Group, al carei unic actionar este grupul de investitii imobiliare Let¬terstone. Globe Group intentioneaza sa dez¬volte un centru de afaceri de 45.000 mp, in¬ves¬titia estimata pentru realizarea acestui pro¬iect fiind de 45-50 de milioane de euro. Din su¬pra¬fata totala, aproximativ 70% va fi destinata bi¬rourilor. Centrul de afaceri va avea de ase¬me¬nea trei sali de conferinte, show-room, zona de spa, doua restaurante si o cafenea.

Grupul Letterstone are birouri in Londra, Bu¬dapesta, Bratislava si Cluj si este specializat in investitii imobiliare in special pe pietele e¬mer¬¬gente. Anul acesta, reprezentantii Let¬ter¬stone au anuntat ca intentioneaza sa in¬ves¬teas¬ca apro¬xi¬mativ 1 mld. de euro in dezvoltarea de pro¬iecte imobiliare in estul Europei, inclusiv in Ro¬mania.

Al treilea proiect ca suprafata destinata spa¬tiilor de birouri este cel dezvoltat de com¬pa¬nia clujeana Latino Grup, care va realiza un an¬sam¬blu multifunctional de birouri, servicii si lo¬cu¬inte colective, cu o suprafata totala de a¬pro¬xi¬mativ 25.000 metri patrati. Investitia in acest pro¬iect va fi de aproximativ 15 milioane de eu¬ro.

Case si birouri intr-un singur proiect

Proiectul imobiliar Bonjour Residence va in¬clude de asemenea spatii de birouri pe o su¬pra¬fata de 17.000 mp. Ansamblul imobiliar va fi re¬alizat de companiile Elite Grup si Mao I¬mo¬bi¬liare, care vor investi aproximativ 90 de mi¬li¬oa¬ne de euro in constructia acestui proiect.

Pe langa segmentul de birouri, proiectul Bon¬jour Residence va contine peste 1.000 de a¬par¬¬tamente,  6.000 de metri patrati de spatii co¬mer¬ciale, precum si unitati de invatamant si te¬re¬nuri de sport. Proiectul se va realiza in mai mul¬te etape, pe o durata intre trei si cinci ani, spa¬tiile de birouri urmand a fi construite in ul¬tima etapa. 

Birouri langa mall 

O suprafata aproape la fel de mare des¬ti¬nata zonei de birouri va include si proiectul A¬trium Center Cluj, anuntat anul trecut de gr¬u¬pul britanic de investitii financiare Daw¬nay, Day. Dezvoltatorul acestui proiect va fi o com¬¬panie joint-venture  intre Dawnay Day, Pan Ter¬ra si Atrium Centers, noul complex imo¬bi¬liar urmand sa fie realizat in zona centrala a o¬ra¬sului. Britanicii au achizitionat, anul trecut, lo¬ca¬tia fostei fabrici Tricotaje Somesul, va¬loa¬rea tran¬zactiei nefiind facuta publica.

Fabrica Tricotaje Somesul detinea in zona un teren de 18.000 de metri patrati, ocupati in prin¬cipal de spatii de depozitare si productie. Pe aceasta locatie va fi construit Atrium Center Cluj, in urma unei investitii totale  de apro¬xi¬ma¬tiv 85 milioane de euro. 

Proiectul va include spatii comerciale pe o su¬prafata de aproximativ 32.000 de metri pa¬trati, dar si un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri, si un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati.

Anca Rif