Sondaj: Speculantii si bancile, principalii vinovati pentru scumpirea locuintelor

Imobiliare

27.05.2009 - Wall Street
Sondaj: Speculantii si bancile, principalii vinovati pentru scumpirea locuintelor

Aproape o treime din populatia intervievata considera ca speculantii reprezinta cel mai vinovat „actor” pentru cresterea nejustificata a preturile din segmnetul rezidential, arata un un studiu despre comportamentul consumatorului realizat de compania de cercetari de piata Q-Team Romania.

“Intrebati cine sunt, in opinia lor cei care au determinat cresterea nejustificata a pretului in piata imobiliara pana in toamna anului trecut, respondentii au indicat drept principali factori speculantii, bancile si politicienii romani. Interesant este faptul ca doar 10% ii considera pe agentii imobiliari principali factori vinovati de cresterea preturilor”, a declarat Romulus Oprica, Managing Partner al Q-Team Romania.

Studiul a fost realizat in perioada 2-16 aprilie a.c. in cele mai mari 12 orase ale tarii (n.r.: toate orasele cu peste 180.000 locuitori), pe un esantion reprezentativ de 1.110 subiecti (marja de eroare +/-3%) cu varsta peste 18 ani si face parte dintr-un proiect trimestrial al companiei Q-Team.

Preturile actuale ale imobilelor, potrivit declaratiei a peste 70% din populatia studiata, sunt inca mari si vor continua sa scada, ceea ce determina o presiune suplimentara pe piata imobiliara.

Sondajul mai arata ca aproape un sfert dintre cei care doresc sa faca tranzactii imobiliare (23,4%) nu stiu cum sa evalueza un imobil. Pentru aceasta se bazeaza pe sfatul agentilor imobiliari (23%), apeleaza la o firma de evaluari imobiliare (17%) sau se ghideaza dupa ceea ce scrie in presa (12%).

“Analizand toate datele de mai sus in comparatie cu evolutia diverselor piete, cu evolutia fluxurilor inter-bancare, rata de inchidere/faliment/suspendare a activitatii a firmelor mici si mijlocii si rata somajului, estimam ca minimul situatie de criza, chiar si in ceea ce priveste piata imobiliara, va fi in perioada noiembrie 2009 – martie/aprilie 2010”, a adaugat sociologul Romulus Oprica.

Astfel, preturile pe metru patrat la apartamentele cu 3 si 4 camere, in blocurile vechi, construite inainte de 1989, vor putea cobori pana la 300 euro/mp, potrivit estimarilor companiei Q-Team, in timp ce la apartamentele cu 2 camere, vom putea asista la preturi de 350-400 euro/mp.

Q-Team Romania ofera studii de piata calitative si cantitatvie, servicii de consultanta, fuziuni si achizitii, investitii, development si lobby. Printre clientii companiei se numara: Siemens, Generali Asigurari, Porsche Romania, Contempo Cars – Automobile Bavaria, Casa Auto – Tiriac Auto, Siecpofar SA (Farmaciile Dona), Urban SA si EastPartners.