Solara: primul complex de apartamente bransate la energia solara

Imobiliare , TENDINTE

Solara: primul complex de apartamente bransate la energia solara

Solara, amplasat in San Diego, este primul complex de apartamente grupate sub forma unei comunitatati dependente exclusiv de energia solara. Ceea ce face aceste apartamente cu adevarat atractive nu este neaparat stilul de viata ecologic pe care il propun, ci faptul ca sunt convenabile ca pret.

Complexul rezidential cuprinde 56 de apartamente, care, pe langa dispozitivele de alimentare cu energie solara, mai dispun si de un design care eficientizeaza consumul energetic, materiale de buna calitate obtinute prin reciclare, echipament pentru conservarea apei, si dispozitive de reciclare. Locuintele dispun de una, doua sau trei dormitoare si sunt amplasate intr-o zona strategic aleasa, in aproprierea statiei de transport public, la doi pasi de un centru comercial, aproape de scoli, librarii si centre de recreere.

La interior, apartamentele beneficiaza, de asemenea, de elemente de amenajare obtinute din materiale reciclabile.

Apartamentele se adreseaza exclusiv celor care au un venit cuprins intre 30 si 60% din venitul mediu din zona respectiva, ceea ce inseamna ca o familie cu patru membrii se poate considera potrivita daca venitul lor annual nu depaseste 41.000$, iar o singura persoana este eligibila daca are un venit de mai putin de 28.750$. Rezidentii vor plati intre 388$ si 1075$ pe luna, depinzand de veniturile lor si de dimensiunea apartamentului. In pretul aceste chirii sunt incluse toate cheltuielile de intretinere.

Proiectul, al carui cost atinge suma de 16,3 milioane $, a obtinut finantare de la Union Bank of Californoa, Orasul Poway, Comisia de Energie din California si Fondul National de Echitate.

Pentru cele 13 milioane$ oferite de banca, aceasta a stabilit un termen de 40 de ani pentru amorsare. Comisia de Energie din California a oferit panourile solare in valoare de 409.000$.

Proiectul a fost demarat in noiembrie 2005 si a fost gata in marite 2007 iar in prezent locuintele sunt ocupate in proportie de 100%.

Andreea Teodorescu