Site-urile imobiliarelor: arta, poezie, mici nimicuri...

MARKETING / PROMOVARE , Imobiliare

Site-urile imobiliarelor: arta, poezie, mici nimicuri...

Dezvoltatorii rezidentiali se feresc ca de foc sa dezvaluie informatii utile si preturile locatiilor oferite spre vanzare.
Un drum, cat de lung ar fi, incepe cu un prim pas, spune o veche zicala chinezeasca. Atunci cand te afli printre fericitii romani cu buget suficient sa-ti cumperi o casa noua, faci „google-ing“ dupa toate ofertele rezidentiale existente pe piata. Poate iti place ceva. Dupa o zi de cautare pe Internet, poti pleca de la calculator la fel
de nedumerit ca la inceput.
Continutul site-urilor apartinand firmelor ce dezvolta si vand case in Bucuresti este extrem de sarac la capitolul informativ. In schimb, majoritatea sunt foarte reusite la capitolul design si animatii flash. Despre unele se poate spune chiar ca sunt opere de arta. Pentru consumatorul de rand insa, aceasta constatare este o slaba consolare. Ca orice cumparator interesat de o casa, am cautat sa ne facem o idee despre preturile, dotarile, locatiile si termene de finalizare ale unor ansambluri rezidentiale din Bucuresti, pe baza „paginilor oficiale“ ale promotorilor de proiecte. Am gasit doar arta, poezie si lipsa de transparenta.
Prima constatare: pe majoritatea site-urilor cu proiecte rezidentiale nu figureaza preturile. Cat costa? este una dintre intrebarile cel mai frecvent puse in comert, inclusiv in comertul cu case. Majoritatea companiilor ascund insa aceste informatii de ochii publicului, preferand sa foloseasca sintagme de genul „preturi accesibile“ sau „pentru clasa medie“. Totusi, pentru a afla raspunsul la intrebare, ca si alte informatii, cele mai multe site-uri te incurajeaza sa-ti trimiti datele personale (adresa postala, numar de telefon, e-mail).
Trebuie amintit ca lipsa de transparenta nu este un fapt iesit din comun, avand in vedere ca, la un moment dat, si piata bancara romaneasca era notorie pentru atitudini similare. In urma cu 5-7 ani, era aproape imposibil sa afli pe site-urile bancilor ratele dobanzilor, conditiile de creditare ori sa gasesti un calculator de rate cu ajutorul caruia sa-ti faci o idee despre cat trebuie sa platesti lunar pentru un imprumut. Acum nu exista site bancar care sa nu ofere asa ceva. Asteptam evolutii similare si pe piata site-urilor rezidentiale.

Oleg Cojocaru