Singuri acasa: cladirile de birouri din Capitala raman fara chiriasi

Imobiliare

03.09.2009 - Business standard
Singuri acasa: cladirile de birouri din Capitala raman fara chiriasi

Cladirea de birouri Palazzo Italia, situata pe strada Nicolae Filipescu nr. 39-41, in spatele Ambasadei Statelor Unite ale Americii, a ramas cu un singur chirias, compania Alfred C. Toepfer International, dupa ce UTI Systems a parasit imobilul, lasand parterul si primele cinci etaje neocupate.

“Cladirea este goala de la inceputul saptamanii”, a declarat pentru Business Standard Anca Barbarosie, reprezentantul PAV Administrare Imobilare, agentia care are in portofoliu cladirea din strada Filipescu.

Toepfer International, care desfasoara afaceri in comertul cu cereale, ocupa in acest moment etajele sase si sapte, in restul cladirii nemaifunctionand decat receptia si paza. Situatia se va inrautati pentru proprietarul cladirii, firma spaniola Val de yuca, detinuta de omul de afaceri Pablo Rodrigo Gonzales, deoarece, potrivit surselor Business Standard, si ultimul chirias, Alfred C. Toepfer International, intentioneaza sa-si schimbe locatia. Compania a incheiat deja un contract cu un alt dezvoltator si asteapta in acest moment finalizarea constructiei.

Cladirea de birouri din spatele Ambasadei SUA are aproximativ 7.500 de metri patrati si este dispusa pe sapte etaje. Fiecare etaj are in jur de 700 de mp utili, iar pretul pentru un metru patrat este de circa 16,5 euro, dupa cum spune Barbarosie. Potrivit calculelor Business Standard, Val de yuca, daca nu va reusi sa ocupe parterul si cele cinci etaje, va pierde in aceasta luna circa 70.000 de euro, bani pe care i-ar fi incasat din chirie, la care se adauga costurile de intretinere a cladirii.

Agentia care va trebui sa gaseasca chiriasi pentru spatiul ramas neocupat este Pav Administrare Imobiliara, detinuta de Victor Anastasiu si Rodrigo Gonzales. Val de yuca, proprietarul Palazzo Italia, mai detine in Romania cinci cladiri de birouri, printre care si Floreasca Business center, precum si o serie de terenuri, investitiile acestuia ajungand pana la aproximativ 50 milioane de euro.

Numarul cladirilor de birouri de prima clasa din Bucuresti care raman fara chiriasi a inceput sa creasca in ultima perioada, pe fondul nevoii companiilor de a reduce costurile si de a se muta intr-o alta cladire pentru o chirie mai mica. Cazul Palazzo Italia este cel mai elocvent, datorita dimensiunii spatiului neocupat, insa nu este singura cladire din Bucuresti din care chiriasii au preferat sa plece.

Un alt exemplu este fostul sediu al companiilor Xerox Romania si Stanton Chase, de pe strada Daniel Danielopolu, care si-a pierdut chiriasii din cauza nivelului prea ridicat al chiriei. In respectiva cladire mai functioneaza Mol Romania si divizia de materiale de constructii a Henkel Romania. Potrivit surselor Business Standard, proprietarul cladirii a agreat reducerea chiriei pentru a nu determina si plecarea celorlalti chiriasi.