Sfaturi pentru achizitii imobiliare in strainatate

Imobiliare

Sfaturi pentru achizitii imobiliare in strainatate

In Turcia nu exista un pret mediu pe metru patrat al unei proprietati

Statutul legal, taxele suplimentare sau zona ferita de atacuri armate sunt criterii care trebuie luate in considerare de catre cei care doresc sa-si cumpere o casa in afara granitelor tarii. Turcia, Spania si Egipt sunt printre tarile preferate de catre romanii care doresc sa achizitioneze o locuinta in afara tarii.

In Turcia, desi casele sunt printre cele mai ieftine din Europa, nu exista un cost mediu, pe metru patrat al locuintelor, iar multe dintre ele nu respecta legea sau sunt ipotecate.

„Cumpararea unei proprietati poate fi foarte riscanta in aceasta tara, pentru ca aici orice localnic are o casa de vanzare sau cunoaste pe cineva care vinde si caruia ii garanteaza bonitatea, dar, de obicei, acestia nu sunt adevaratii proprietari sau incearca sa scape de cladiri ipotecate de doua-trei ori", explica Maxine James, managing director al companiei imobiliare Property Turkey.

Turcia

De aceeasi parere este Jan Hennemann, manager al Departamentului International al TGD Turkey, companie de sevicii imobiliare. El sfatuieste pe orice potential client sa apeleze la un avocat care sa verifice locuinta aflata in discutie inainte de a semna un contract. Acesta va consulta cartea imobilului pentru a afla daca proprietatea are toate autorizatiile sau daca se afla in vreun litigiu bancar, precum si cine este proprietarul real.

Multe constructii nu au autorizatie decat pentru o parte din cladire. In plus, potentialul cumparator trebuie sa fie foarte atent la pretul cerut de proprietar. Astfel, o evaluare facuta de companii specializate este absolut necesara. O astfel de operatiune costa 500 de euro. La achizitionarea locuintei, taxele se stabilesc in functie de valoarea imobilului.

Nu este indicat sa se declare oficial o valoare mai mica a tranzactiei, pentru ca autoritatile din aceasta tara extind constant reteaua de drumuri si utilitati, iar, in cazul in care o cladire trebuie daramata, despagubirea platita proprietarului este egala cu suma declarata la incheierea tranzactiei.

Cei interesati de cumpararea unei case in Ungaria trebuie sa fie, deasemenea, atenti la cateva detalii. Foarte multe cladiri sunt ipotecate, iar cumparatorul trebuie sa plateasca avans pentru a elibera ipoteca vanzatorului, lucru obisnuit in aceasta tara. O alta parte negativa este ca unele dintre constructiile mai vechi nu sunt facute din caramida, ci din chirpici.

Avocatul este obligatoriu

Tot in functie de valoarea imobilului se platesc taxele de vanzare-cumparare si in Spania. „Costurile suplimentare sunt 7% TVA, 1,5% taxa notariala si 1,5% impozit catre statul spaniol", explica Tunde Serban, managing partner in cadrul European Strategic Property Investment, companie de consultanta si intermedieri imobiliare.

Contractul de vanzare - cumparare se semneaza in fata notarului si este obligatoriu sa fie prezenti un reprezentant din partea promotorului proprietatii, un martor care, eventual, are si rol de translator oficial, care poate fi si un avocat al clientului, iar in cazul in care a fost solicitat si un credit de la o banca spaniola, un reprezentant al instutiei financiare.

Rezidenta,necesara in Egipt

Pentru a cumpara o casa in Tara Faraonilor nici macar nu este nevoie sa fiti de fata la semnarea contractului, lucru pentru care puteti delega un avocat. Trebuie insa sa fiti rezident in aceasta tara pentru a putea achizitiona o proprietate. „Rezidenta este obligatorie, dar se poate face pe o perioada determinata, de exemplu pentru sase luni si costa 20 de dolari", explica Razvan Hudrea, administrator al agentiei Best Invest Imobiliare.

Oricine poate cumpara proprietati in Egipt, dar o songura persoana nu poate detine mai mult de doua imobile pe numele sau. Cel mai important este insa, conform sfaturilor de pe site-ul ministerului Afacerilor Externe, sa verificati foarte bine zona in care intentionati sa va cumparati o proprietate. Este indicat sa alegeti un complex rezidential pazit pentru eliminarea riscului de atentate teroriste in zonele turistice, evenimente obisnuite pana acum trei ani.

Trend imobiliar

Daca in Bucuresti preturile sunt similare in cadrul aceluiasi cartier, in Turcia, mai ales in Istanbul, nu se poate vorbi nici macar despre un pret mediu. Intre doua cladiri situate pe aceeasi strada, lipite una de cealalta si asemanatoare ca aspect pot exista diferente de pret de zeci de mii de euro. In Istanbul nu sunt cartiere scumpe sau ieftine, iar cea mai valoroasa vila nu depaseste un milion de euro.

In Egipt, pretul minim al unui apartament situat intr-un oras mediu este de 10.000 de euro. In complexurile turistice preturile locuintelor sunt duble si sunt cuprinse intre 26.000 si 100.000 de euro, in functie de tipul proprietatii.

In Spania, casele au preturi care ajung si pana la zeci de milioane de euro daca sunt situate in zone turistice de lux, inconjurate de parcuri si situate la cativa metri de plaje.