Semne pozitive in tara de origine a crizei imobiliare

Imobiliare

04.08.2009 - Banii Nostri
Semne pozitive in tara de origine a crizei imobiliare

Urmarirea indeaproape a situatiei pietei de retail din Statele Unite ale Americii este esentiala pentru prevederea evolutiei pozitive respectiv negative a domeniului imobiliar pe celelalte piete de capital. Acest aspect este valabil in contextul in care SUA este tara de origine a crizei imobiliarelor si are in acelasi timp cea mai mare economie a lumii.
Desi vanzarile in SUA au scazut constant in ultimii doi ani, luna februarie a marcat inceputul unei usoare imbunatatiri a situatiei, atat in ceea ce priveste vanzarile de imobile noi, cat si a celor vechi. Exista astfel zone in SUA unde vanzarile de imobile au explodat datorita scaderii abrupte a preturilor, iar printre acestea se afla Florida, California si Minneapolis unde s-au inregistrat cresteri de 90% a tranzactiilor imobiliare, pe fondul scaderii preturilor cu peste 40%, anunta site-ul oficial al Asociatiei Nationale Realtor.

In ce priveste situatia institutiilor financiare, Rezerva Federala Americana (FED) a coborat dobanda de referinta la 0%, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a dobanzilor la creditele ipotecare. In prezent, rata dobanzii la creditele pe 30 de ani a ajuns la un minim istoric, respectiv sub 0,5%. Niciodata in istorie un credit ipotecar nu a fost mai ieftin. Prin comparatie, in timpul crizei din 1983, rata dobanzii era de peste 18%.

Evolutia cererilor de credite ipotecare in SUA este reliefata de un indice numit "Mortgage market composite index". Spre exemplu, in luna aprilie 2008, acest indice avea o valoare de 746.2 puncte. Un an mai tarziu (aprilie 2009), valoarea indicelui a urcat la 1250.6 puncte, evolutie care indica o crestere de 67%. Acest lucru arata faptul ca tot mai multi americani doresc sa contracteze un credit ipotecar.
Luand in considerare evolutia veniturilor americanilor a preturilor caselor si a dobanzii la creditele ipotecare se obtine un indice denumit Housing Affordability Index.
Cu cat acest indice este mai mare, cu atat ii este mai usor unui american sa isi cumpere o casa.  Orawin Velz, analist economic la Mortgage Bankers Association comenteaza ca "daca privim cifrele, vedem ca in 2006 cand preturile erau la maxim, o familie avea nevoie de un venit anual de $54.000 pentru a contracta un credit prin intermediul caruia sa isi cumpere o locuinta medie care la momentul respectiv costa $223.000. In 2009, pe fondul scaderii dobanzilor si al preturilor, aceeasi familie nu mai are nevoie decat de $34.000 pentru a-si cumpara prin credit o casa al carei pret a scazut la $164.000".
Acesta a mai declarat ca "imbunatatirile constante in vanzarea de locuinte sunt incurajatoare si ne indeamna sa consideram ca punctul critic a fost atins in luna ianuarie." Astfel, vanzarile dau semne de redresare, dobanzile se afla la minimul istoric, iar numarul celor care aplica pentru un credit ipotecar creste sustinut. In plus, niciodata in istorie, unui american mediu nu i-a fost mai usor sa isi cumpere o casa.

In ce priveste tara noastra, planul de redresare a domeniului imobiliar recent lansat aduce cu sine o rearanjare a preturilor in functie de plafonul garantat de stat. Astfel, garsonierele si apartamentele de 2 camere ce erau cotate sub aceasta suma s-au scumpit, in timp ce proprietarii  apartamentelor de 3 camere au regandit pretul, astfel incat oferta lor sa se incadreze in programul Prima Casa. Planul anticriza urmeaza dupa cum ne-am putut da seama modelul american, prin care se urmareste facilitarea accesului la credite si cresterea indicelui de accesibilitate. O situatia clara a pietei de real estate din Romania se va putea obtine in urma editiei a IX a Targului National Imobiliar (TNI) ce va avea loc in perioada 24-27 septembrie la Palatul Parlamentului - Sala Unirea, prilej cu care se vor putea analiza, compara si negocia preturile de strigare, fiind consiliati in acelasi timp de reprezentanti ai institutiilor financiare. Evenimentul de anvergura nationala va actiona ca un  baromentru al pietei imobiliare ce va putea oferi informatii concrete despre starea acestui segment economic la sfarsitul trimestrului trei de activitate si va prefigura trendul pentru finele anului.