Seful Regatta: Statul are in pix scumpirea caselor noi cu 10%

ANALIZE / COMENTARII

20.01.2010 - Money.ro
Seful Regatta: Statul are in pix scumpirea caselor noi cu 10%
Eduard Uzunov, proprietarul Regatta, estimeaza o apreciere cu 10% a locuintelor noi in 2010. Conditia esentiala ca acest lucru sa se intample este o interventie a statului prin majorarea plafonului Prima Casa la peste 100.000 de euro.

Preturile proprietatilor imobiliare au fost sustinute artificial la un nivel ridicat in 2009, a declarat Eduard Uzunov, proprietarul Regatta, cel mai mare jucator local cu actionariat 100% romanesc din piata de consultanta. Din acest motiv, piata imobiliara a ramas in continuare blocata.

Anul trecut, scaderea pietei de real estate din Romania s-a situat intre 15%-30%, spune Uzunov. “Daca preturile proprietatilor imobiliare s-ar fi depreciat cu 50%-60%, atunci volumul tranzactiilor ar fi fost considerabil mai mare”, subliniaza proprietarul Regatta.

Numarul vanzarilor intermediate de compania de consultanta imobiliara Regatta a scazut cu 80% in 2009, comparativ cu 2008. Activitatea din segmentul inchirierilor s-a micÅŸorat cu numai 10%-20%. In 2008, compania a derulat afaceri de patru milioane de euro, potrivit proprietarului.

In acest context, anul trecut, 80% din comisioanele Regatta au provenit din tranzactiile corporatiste. Cele mai importante au fost parafate pe segmentul de inchiriere.

Cea mai scumpa proprietate vanduta de Regatta in 2009 a fost o vila de 3,5 milioane de euro, in zona Gradina Icoanei. Casa era pe piața libera inca din 2008, iar prețul cerut inițial a fost de opt milioane de euro. Potrivit preşedintelui Regatta, proprietatile de lux se vor tranzactiona in continuare in parametrii normali. Acest segment a fost şi cel mai putin afectat de criza.

Ce ne aÅŸteapta in 2010?

2010 va fi, ca ÅŸi anul precedent, unul al aÅŸteptarilor pe piata imobiliara. Doar spre sfarÅŸitul anului, vor reincepe vanzarile de case, considera Eduard Uzunov.

„Abia in ultimele luni ale anului, potentialii cumparatori vor reincepe cautarile de locuinte”, a declarat omul de afaceri. Potrivit acestuia, preturile proprietatilor rezidentiale noi vor creÅŸte uÅŸor din a doua jumatate a anului.

Pana in decembrie 2010, locuintele din fondul locativ nou vor fi mai scumpe in medie cu 10%, estimeaza preÅŸedintele Regatta. Pe segmentul rezidential vechi, preturile nu se vor modifica simtitor.

Nici aprecierea leului in raport cu euro nu va influenta in mod vizibil preturile de lista ale locuintelor scoase la vanzare in aceasta perioada. Principalul beneficiu al aprecierii monedei nationale este uÅŸurinta achitarii ratelor bancare, considera Uzunov.

„Nu este benefic pentru economie sa se vanda locuinte vechi”, a spus Uzunov, in contextul in care Prima Casa a favorizat achizitia de astfel de unitati locative.

Revitalizarea pietei rezidentiale noi este stans legata de demararea programului Prima Casa 2, orientat spre piata noua, precum ÅŸi de scaderea TVA-ului, a mai spus proprietarul Regatta.

 "CreÅŸterea plafonului garantat prin programul Prima Casa la peste 100.000 de euro este vitala pentru reinceperea activitatii de tranzactionale pe piata noua",  a subliniat el.