Seful Inspectoratului in constructii: Orice carnatar poate sa devina constructor

Constructii

27.05.2009 - Gandul
Seful Inspectoratului in constructii: Orice carnatar poate sa devina constructor

Nici o firma de constructii nu este acreditata, pentru ca nu prevede legea

La sfarsitul saptamanii trecute, trei muncitori au murit pe santierul pasajului Baneasa iar un al patrulea a ajuns la spital. Victimele munceau peste program ca sa monteze doua tevi intr-un sant adanc de sase metri cu maluri nesprijinite. Ieri, trei barbati care sudau o scara metalica la un depozit furajer din comuna Crevedia au cazut de pe  schela. Unul dintre barbati s-a prabusit pe o platforma din beton, cel de al doilea intr-un put iar al treilea muncitor a reusit sa se agate de un cablu. Cei doi barbati care au cazut de la o inaltime de noua metri au fost transportati la spital cu rani grave. Statisticile Inspectoratului de Munca arata ca primele doua luni ale acestui an, la nivelul intregii tari, s-au produs 385 de accidente de munca in care si-au pierdut viata 29 de oameni. Cele mai multe accidente de munca soldate cu pierderi de vieti omenesti se produc in Capitala.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, Constantin Bujor  ne-a precizat ca “anul trecut, in Bucuresti au avut loc 850 de accidente de munca. Din acestea, 140 au fost mortale”. Majoritatea accidentelor de munca au avut drept cauza nerespectarea normelor de securitate a muncii. Pentru numarul mare de accidente de munca, seful Inspectoratului de Stat in Constructii, Ovidiu Cordoneanu, are si o explicatie:”Orice carnatar se poate duce la Registrul Comertului ca sa-si infiinteze o firma de constructii. Angajeaza un dulgher si un zidar si se cheama ca are firma de constructii cu care participa la licitatii si, culmea, chiar le castiga. Nu exista nici o firma acreditata pentru ca legislatia nu prevede. Cea mai mare amenda pe care am dat-o a fost de un milliard de lei.  Acum, lucram la o baza de date cu firmele care au abateri, care executa prost sau bine lucrarile. Datele vor fi facute publice pe site-ul nostru. O sa le spunem noi cum lucreaza daca mai vor sa participle la vreo licitatie”. Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, Constantin Bujor, ne-a precizat ca “in acest moment exista 121.000 de angajatori activi. Acestia au deschise unul sau mai multe puncte de lucru. Au obligatia sa ne anunte cu 30 de zile inainte de a deschide un santier.

Pe partea de control avem 38 de inspectori”.In cazul in care acestia constata abateri se pot aplica atat sanctiuni contraventionale, cat si de natura penala. Mai mult, inspectorii pot merge cu sanctiunile pana la sistarea activitatii santierului sau a unor utilaje. Cea mai mare sanctiune aplcata a fost de 100 de milioane de lei vechi. Daca se constata ca exista conditii de pericol iminent de accidende, amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei noi. Nu se stie cate din aceste sanctiuni au fost anulate sau micsorate in instanta. In cazul accidentului soldat cu trei morti, de la pasajul Baneasa, inspectorii au decis inchiderea santierului pana la finalizarea anchetei. Ieri, s-a formulat plangere penala impotriva firmei Marconstruct, cea care executa lucrarile de canalizare si la care lucrau si cele trei victime.