Seful diviziei imobiliare a ING a demisionat

Finante Banci

05.03.2009 - Ziarul financiar

Olandezul Siep Hoeksma, care a ocupat timp de un an si doua luni pozitia de country manager al companiei de dezvoltare imobiliara ING Real Estate Development (ING-RED) a parasit firma la inceputul acestui an, pentru a incepe propria afacere - o firma de consultanta imobiliara in Bucuresti.
Hoeksma, 60 de ani, a lucrat in cadrul ING timp de aproape 30 de ani, atat in Olanda cat si in biroul din Londra, insa la nivel local nu a finalizat niciun proiect in perioada petrecuta la Bucuresti.
 
Pozitia de director de dezvoltare in cadrul ING a fost preluata de catre Cristian Cirjan.
"Am iesit din ING in 15 ianuarie anul acesta, deoarece am simtit ca directiile mele nu coincid cu cele ale firmei. Am ramas in Romania, deoarece pe pietele in care sunt probleme se pot face si afaceri. Lucrez din anii '70 in imobiliare si am vazut si cresterile, si caderile pietei, cum a fost cazul in Olanda la sfarsitul anilor '70 sau in Marea Britanie in anii '90", a declarat Hoeksma.
Olandezul a preluat o firma fara activitate - Real Estate Realistic Solutions - de la casa de avocatura Musat & Asociatii, cu care colaboreaza de mai mult timp si se va concentra in special pe oferirea de servicii dezvoltatorilor unor proiecte rezidentiale, de retail si mixte. El spune ca are deja primii clienti si a si incasat primele venituri din activitatea de consultant.
"Sunt investitori care se retrag in prezent din Romania, dar si oameni interesati, deoarece este una dintre putinele piete in care mai pot fi incepute alte proiecte. Avioanele sunt inca pline cand vii inspre Romania din Olanda, Anglia sau Italia si nu cred ca acesti oameni pierd timpul aici", spune Hoeksma, care considera insa si el ca vom asista la falimente in urmatoarea perioada.
"Cei care au cumparat terenuri la preturi nebunesti vor da faliment in urmatoarea perioada. Planurile pe piata locala au fost mult prea ambitioase pentru multi dezvoltatori, in ceea ce priveste ce se poate construi pe anumite terenuri si ce venituri pot fi obtinute. Eu tot timpul spuneam ca 'pretul nu este o problema. Dar daca este prea mare, nu cumpar'", declara fostul manager al ING-RED.
In general, pe piata imobiliara drumul este dinspre activitatea de consultant catre dezvoltare, astfel ca miscarea lui Hoeksma poate parea surprinzatoare.
"Am vazut in cei 60 de ani de viata ce inseamna lumea corporatista si am vrut acum sa incep propria afacere. La ING am apucat sa cumparam cateva terenuri, dar circumstantele nu erau tocmai ideale, piata nu era una matura, iar asteptarile nu erau realistice", declara olandezul.