Sectorul imobiliar, mina de aur la bursele din Sofia si Viena

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

15.01.2008 - Adevarul
Sectorul imobiliar, mina de aur la bursele din Sofia si Viena

Desi este anticipata o temperare a randamentelor, cele doua piete vor ramane si in 2008 atractive pentru investitorii straini. O crestere medie de 40-50% pentru bursa din Bulgaria si un randament de aproximativ 10% pentru cea din Austria estimeaza analistii romani pentru anul bursier 2008. Sectoarele bancar, imobiliar si cel al holdingurilor vor continua sa tina capul de afis al portofoliilor pe piata de la Sofia, in timp ce, pentru Viena, blue-chips-urile vor ramane cele mai atractive, anunta reprezentantii pietei autohtone de capital.Evolutia burselor emergente din Europa de Sud-Est a demonstrat si in 2007 faptul ca inca mai este loc de castiguri semnificative. Slovenia, Croatia, Bulgaria sau Serbia au adus, pe segmentul celor mai lichide companii, profituri medii de peste 30%. In momentul de fata, investitorii romani au acces direct numai la doua dintre bursele regionale: Sofia si Viena.

 

Cresterea isi va incetini ritmul pe piata bulgara


Borislav Simeonov, broker in cadrul Delta Stock, considera ca anul 2008 va fi incheiat pe teritoriu pozitiv pentru piata bulgara, insa cresterea va fi sub cea de anul trecut. „De altfel, daca privim cresterea SOFIX din 2006 (+48,3%) si cresterea din 2007 (44,42%), se remarca o usoara tendinta descendenta, care se estimeaza ca va continua si in 2008. Este normal ca randamentele sa se micsoreze odata cu dinamizarea procesului de maturizare a pietelor de capital", explica Simeonov. Brokerul spune ca sectoarele cu potential sunt constructiile, farmaceuticele si cel al proiectelor de infrastructura. Firma bulgara DeltaStock, prima companie straina de brokeraj cu sediu la Bucuresti, si-a anuntat anul trecut intrarea pe piata romaneasca ca intermediar la bursa din Sofia.

La randul lor, analistii Vanguard, firma de brokeraj care intermediaza, pentru investitorii romani, tranzactii atat pe piata bulgara, cat si pe bursa din Viena, considera ca printre cele mai atractive sectoare la bursa din Sofia se vor mentine sectoarele bancar, imobiliar si al holdingurilor. „Cresterea activelor bancare in primele 11 luni din 2007 in Bulgaria a fost de 37,4% fata de perioada ianuarie-noiembrie 2006, conform Bancii Nationale, iar la finele lunii noiembrie acestea totalizau 28,1 miliarde de euro. Ponderea acestora in PIB a ajuns la peste 90%, dar inca mai este loc de crestere", subliniaza Antonela Badea, analist in cadrul Vanguard.

Raluca B.