Sectorul imobiliar din Europa, amenintat de criza

Constructii

18.08.2008 - Financiarul
Duritatea conditiilor de creditare, ajustarea dobanzilor si incetinirea cresterii economice au influentat sectorul imobiliar european, care, la randul sau, este amenintat de o criza severa si de durata, informeaza AFP. "Contextul este foarte daunator. Criza risca sa fie la fel de grava ca si cea din Statele Unite, Germania facand exceptie", estimeaza Veronique Riches-Flores, economist la banca franceza Société Générale.

Intr-adevar, potrivit agentiei de rating financiar Standard and Poor's, "in majoritatea tarilor europene, pietele de locuinte au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii opt ani, amploarea fiind comparabila cu cea din Statele Unite".Spania, Marea Britanie si Irlanda sunt cele mai expuse, deoarece piata imobiliara prezinta o serie de trasaturi comune cu cea din SUA: o explozie a preturilor (pana la 146% in Spania, incepand din 2000), un grad foarte mare de indatorare pe gospodarie (120% din PIB, in Regatul Unit, 110% in Spania) si un sistem de rate variabile, care a dus la cresterea datoriei.Consumul, care a fost sustinut de practica de refinantare a imprumuturilor imobiliare (avantajoase la cresterea preturilor), este acum redus.

Rezultatul: Standard and Poor's preconizeaza "o corectie majora" in Regatul-Unit, o criza "lunga si dureroasa" in Spania si o restrangere a sectorului constructii in Irlanda."Preturile ar trebui sa scada pana la 30% in urmatoarele 18 luni in aceste tari", a apreciat Veronique Riches-Flores."Ele au pierdut deja intr-un an 8% in Marea Britanie si ar trebui sa mai scada cu 17% din prezent si pana in 2009", considera Standard and Poor's.

In Spania, preturile si-au inceput declinul in ultimele luni si vanzarile de locuinte in mediul urban au scazut cu 34,3% comparativ cu anul trecut. in aceasta tara, cresterea preturilor a fost dublata de un "boom" al sectorului de constructii, astfel ca impactul scaderii pietei imobiliare este chiar mai violent.in Italia, unde 82% dintre cetateni sunt proprietari de locuinte, nivelul datoriei este in continuare foarte scazut, insa conjunctura este foarte defavorabila, cu zero crestere economica asteptata in acest an.

Potrivit retelei de agentii Tecnocasa, preturile si vanzarile de locuinte s-au impotmolit cu un un an in urma, dupa noua ani de crestere. Tendinta ar trebui sa se accelereze anul acesta: Centrul de studiu Nomisma anticipeaza o scadere de 10% in ambele cazuri - si la vanzari si la preturile locuintelor.Nordul Europei este foarte vulnerabil: gradul de indatorare este "aproape de cel inregistrat in tarile cele mai expuse, iar indicatorii economici nu sunt buni", potrivit Veronicai Riches-Flores.

In Suedia, unde preturile au crescut cu peste 80% de la inceputul anului 2000, o scadere "de 10-20% este posibila, considera Cecilia Hermansson, analist la Swedbank.in Franta, unde preturile sunt de asemenea crescute, practica foarte raspandita a dobanzii fixe protejeaza gospodariile de cresterea ratelor. Acestea sunt mai putin indatorate decat cele din Marea Britanie sau Spania. Dar pentru beneficiari, creditele au devenit tot mai dificil de obtinut (s-au inregistrat cu 11% mai putine credite in primul semestru, fata de acelasi interval din 2007).

Standard and Poor's anticipeaza in Franta o "stabilizare sau un declin modest al preturilor", insa economistul bancii Société Générale estimeaza scaderi ale preturilor la locuinte de pana la 25% in provincie si pana la 10% in Paris.Singura exceptie este Germania, care nu a cunoscut aceasta expansiune imobiliara, iar sectorul stagneaza de mai multi ani, fapt care il face imun la o scadere a preturilor.