Sectorul constructiilor a scazut cu aproximativ 10%

Constructii

08.09.2009 - Curierul National

Volumul lucrarilor de constructii a scazut in luna iulie cu 9,9% comparativ cu iunie, iar in primele sapte luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, declinul a fost de 10%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Astfel, in luna iulie 2009, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut fata de luna iunie 2009 cu 9,9%.
O crestere s-a inregistrat la lucrarile de reparatii capitale (+3,7%). Pe celelalte elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-27,5%) si la lucrarile de constructii noi (-7%).

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 20,2%, la cladirile nerezidentiale cu 8,3% si la constructiile ingineresti cu 5,1%.
Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iulie 2009, comparativ cu luna iunie 2009, a inregistrat o scadere cu 9%.

Pe elemente de structura au avut loc scaderi la toate componentele. Astfel, la lucrarile de intretinere si reparatii curente scaderea a fost de 22%, la constructii noi de 3,2% si la lucrarile de reparatii capitale de 2,1%.
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 14,6%, la constructiile ingineresti cu 6,8% si la cladirile nerezidentiale cu 5%.
Fata de luna corespunzatoare a anului precedent ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 17,4%.

Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele. La lucrarile de intretinere si reparatii curente s-a inregistrat o scadere de 34,7%, la lucrarile de reparatii capitale, scaderea a fost de 19,5%, iar la lucrarile de constructii noi, de 11,7%.
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti (-19,8%), la cladirile nerezidentiale (-16,6%) si la cladirile rezidentiale (-12,6%).

Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iulie 2009, comparativ cu luna iulie 2008 a scazut cu 14,1%.
Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-29,2%), la lucrarile de reparatii capitale (-17,6%) si la lucrarile de constructii noi (-6,4%).

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut la toate componentele, respectiv la constructiile ingineresti (-18,4%), la cladirile nerezidentiale (-13,0%) si la cladirile rezidentiale (-10,4%).

In primele sapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 10%.
Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-22,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-18,2%) si la lucrarile de constructii noi (-4,5%).

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu 17,1% si cu 9,1% la cladirile nerezidentiale.
Volumul lucrarilor de constructii, la cladirile rezidentiale, a crescut cu 4,6%.
In perioada ianuarie - iulie 2009, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,3%.