Seceta de bani muta Pipera in zona low cost

Imobiliare

23.12.2009 - Evenimentul zilei
Seceta de bani muta Pipera in zona low cost

Dupa ce vanzarile au stagnat peste ÅŸase luni anul acesta, proprietarii incep sa vanda la 30% din preturile practicate in 2007.

Seceta de cumparatori din Pipera ii forteaza pe proprietarii care vor neaparat sa vanda sa taie drastic din preturi. Cei care au bani pentru o astfel de investitie ar putea profita de ocazie.

Dupa mai bine de ÅŸase luni in care tranzactiile puteau fi numarate pe degete, nordul Capitalei a devenit interesant pentru vanatorii de „chilipiruri”.

„O persoana cu un teren de 1.000 mp, pe care in 2007 putea sa ceara 700-800 de euro/mp sau chiar mai mult, azi poate sa primeasca 300 de euro/mp. Depinde ce decide, sa vanda la acest pret sau sa mai aÅŸtepte”, spune Madalina Manoila, de la Re/max Magnum.
 
Nici vilele nu au mai mult succes, deÅŸi preturile sunt in jurul a 150.000 de euro, cu 200 mp construiti plus curte.
 
O cauza pierduta par a fi deocamdata apartamentele noi, in blocuri de mai multe etaje finalizate in ultimul an, dar locuite in foarte mica masura. Asta pentru ca majoritatea clientilor au fost investitori, incantati de povestea frumoasa pe care o zugravea Pipera acum doi-trei ani.
 
GLORIE IN DIZGRATIE

Infrastructura, conditie obligatorie

Fostul paradis imobiliar Pipera a fost lovit in plin de criza. Cartierul din nordul Capitalei a reprezentat, ani buni, un adevarat magnet pentru dezvoltatori ÅŸi specu latori, care au descoperit aici o mina de aur. Preturile creÅŸteau mai abitir ca gogoÅŸile in uleiul incins, constructiile creÅŸteau rapid unele langa altele, fara sa tina cont cineva de infrastructura.

O casa modesta se vindea cu 300.000 de euro, in timp ce Gigi Becali se imbogatea vanzand terenuri cu peste 1.000 de euro/mp.

Cumparatorii au descoperit ca majoritatea strazilor au o singura banda pe sens ÅŸi trotuarele sunt inexistente abia pe la mijlocul anului 2008, cand balonul imobiliar a inceput sa se dezumfle in vestul Europei. Interesul pentru achizitii in zona a scazut subit, ajungand la zero in prima jumatate a lui 2009.

Clienti cu pretentii

„Se cauta chilipiruri, oamenii nu mai arunca cu banii pe geam. Ei vor ca zona sa fie accesibila, cu drum asfaltat, nu mai risca sa achizitioneze case in camp”, spune reprezentantul Re/max.

Potrivit acestuia, sunt interesati cei care ÅŸi-au dorit mereu o casa ÅŸi n-au putut-o avea pentru ca preturile erau foarte mari. O alta categorie de clienti care prefera Pipera este formata din familiile care au co piii la Åžcoala Americana ÅŸi cei care au joburi in zona de nord.
 
Ei prefera comunitatile mici ÅŸi medii, cu standard de viata peste medie, vor sa aiba locuri de joaca pentru copii, piscine exterioare sau interioare ÅŸi sali de fitness. Prea putini sunt atraÅŸi de viata la bloc.

„Apartamentele in blocuri cu regim de inaltime mare au avut succes in primul rand la investitori, iar la cumparatorii finali pana la sfarÅŸitul anului 2007”, spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker.

Potrivit acestuia, blocurile nu au ce cauta acolo. „Te muti in afara BucureÅŸtiului sa ai o casa pe pamant, nu un apartament la etajul 8”, spune Ilie.