Se inchide Piata Amzei - pentru lucrari de modernizare

Constructii

30.06.2008 - Romania Libera
Se inchide Piata Amzei - pentru lucrari de modernizare

Comerciantii vor fi evacuati din piata, urmand sa revina peste
» In august vor incepe lucrarile de modernizare si extindere a pietei.

» Activitatea comerciantilor va fi suspendata aproape un an.

Piata Amzei se va inchide de la jumatatea lunii august, cand vor incepe lucrarile de modernizare si extindere. Comerciantii au fost anuntati inca de anul trecut ca nu-si vor mai putea desfasura activitatea in piata pana la terminarea lucrarilor. Administratia Pietelor Sector 1 va investi 11 milioane de euro pentru proiectul de modernizare care va consta in construirea unei cladiri
      
dotate cu toate facilitatile. Acolo, micii producatori vor putea desfasura un comert civilizat, cu respectarea normelor de igiena legale. Edilii au mai anuntat ca vor amenaja o parcare subterana cu 200 de locuri, zone comerciale si pasaje laterale.
Proiectul de modernizare si reamenajare a pietei a fost selectat in urma unui concurs de arhitectura initiat de Primaria Sectorului 1 in urma cu doi ani si castigat de arhitectul Andrei Fenyo, care a propus varianta "Piata Amzei in sase piete complementare". Fenyo a declarat ca "piata va deveni un spatiu public de intalnire, de loisir, de shopping".
Proiectul a fost aprobat de Ordinul Arhitectilor din Romania, iar licitatia pentru desemnarea constructorului a fost organizata in urma cu un an.

Spatii verzi si alei
"Sunt despartite functiunile comerciale, date de complexul agroalimentar si de magazinele din jur, de celelalte functii ale unei piete istorice. Solutia arhitecturala aleasa permite amenajarea unor spatii verzi, alei ori terase in jurul complexului, iar noua constructie va pastra elemente din arhitectura veche a zonei si va mentine functia de spatiu agroalimentar. Acesta va avea 2.000 de metri patrati si va fi mutat sub Teatrul "Ion Creanga", singura cale de acces pentru masini urmand a fi strada Christian Tell, unde se va construi o parcare. Pentru aprovizionare, care va fi limitata strict ca orar, se vor folosi numai furgonete mici, care vor strabate spatiul pietonal", a declarat primarul Andrei Chiliman. Proiectul de modernizare prevede ca spatiile din fata teatrului si de pe latura de nord, alaturi de cele doua pasaje laterale si curtile interioare, sa devina zone comerciale atractive.

» DURATA LUCRARILOR - Un an
Lucrarile de modernizare din Piata Amzei vor dura aproximativ un an, apoi comerciantii isi vor putea relua activitatea in piata. In urma reamenajarii, Piata Amzei va deveni un model de coerenta urbana pentru intreaga Capitala, dupa cum au precizat edilii.

Cristina Boiangiu