Scumpiri timide pe piata terenurilor din provincie

Imobiliare

20.05.2008 - Adevarul
Scumpiri timide pe piata terenurilor din provincie

Cererea este principalul motiv pentru care preturile de achizitie incep sa creasca
Dupa o stagnare generala a preturilor, lucrurile incep din nou sa se miste pe piata terenurilor din provincie. Botosani si Targu Mures sunt cele doua orase cu o populatie de peste 100.000 de locuitori care au inregistrat cresteri ale costurilor de achizitii pe acest segment in ultima luna.

Principala cauza este reprezentata de cererea crescuta pentru loturile intravilane. Aceasta vine fie din partea persoanelor fizice, fie din partea companiilor de dimensiuni medii, care vor sa-si extinda operatiunile in afara Bucurestiului. In urma cu aproximativ doua luni de zile, cel mai ieftin teren intravilan intr-o zona semicentrala putea fi achizitionat in Targu Mures.

In cartiere precum Unirii sau Libertatii, un investitor putea cumpara suprafete cuprinse intre 600 si 4.000 de metri patrati la preturi ce variau, in medie, intre 50 si 100 de euro, potrivit datelor furnizate de agentia imobiliara locala Euroimobil.
 
In prezent, astfel de terenuri pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 50 si 300 de euro. Trella Tamas, directorul firmei Imobinvest, precizeaza ca exista si cazuri in care proprietarii ajung sa ceara si 500 de euro pe metrul patrat dintr-o zona centrala. „Terenuri libere nu prea mai sunt", explica acesta cuantumul preturilor solicitate de proprietari. In momentul de fata, cea mai acuta lipsa se resimte pe segmentul parcelelor de mari dimensiuni, adauga Tamas.
Investitorii din Capitala ridica preturile din Targu Mures

In contrapunct cu oferta tot mai limitata, cererea de terenuri din oras se afla in continua crestere, generata in cea mai mare parte de catre investitorii din Capitala. „Orientarea spre provincie se face simtita", puncteaza Tamas.
Acesta arata ca un numar crescut de companii mijlocii cauta sa-si extinda operatiunile in Targu Mures. In acest scop, majoritatea acestor jucatori se afla in cautarea unor loturi pretabile unor dezvoltari de amploare.
In ceea ce priveste terenurile din extravilan, cresterea inregistrata in ultima luna a fost una mai modesta, de la 10-30 euro la 10-50 de euro metrul patrat. Reprezentantul Imobinvest explica aceasta evolutie prin faptul ca la periferia

Andrei Panait, Adriana Dragusin