Scumpirea locuintelor vechi in urma lansarii Primei Case, doar un zvon

Imobiliare

05.08.2009 - Curierul National

Potrivit analizei AnunturiParticulari.ro, cresterea preturilor la apartamente a fost doar de 1% pentru 2 camere

In ultima perioada s-a vehiculat ca preturile locuintelor vechi au crescut cu 10% sau chiar mai mult de atat, insa acest lucru este infirmat de o analiza intocmita de AnunturiParticulari.ro, din care reiese faptul ca preturile cerute de proprietari s-au majorat cu procente insignifiante precum 1%.
"Aparent, pretul apartamentelor s-a apreciat, dar la o analiza mai profunda reiese ca de fapt discutam de niste cresteri nesemnificative ce nu au influentat covarsitor evolutia din ultimele luni", se arata intr-un comunicat remis de reprezentantii site-ului imobiliar.
Prima Casa a ajutat ca preturile sa evolueze pe un trend liniar
Potrivit sursei citate, luna iulie este a treia luna consecutiva in care preturile evolueaza pe un trend liniar, iar o analiza atenta a evenimentelor de pe piata conduce la ideea ca lucrurile nu ar fi stat in acest fel fara interventia Guvernului, odata cu lansarea programului Prima Casa. "Preturile si-ar fi continuat deprecierea pana la un nivel concordant cu posibilitatile financiare ale potentialilor cumparatori. La momentul actual ne confruntam cu un numar mai mare de cereri fata de lunile precedente, insa nu toate sunt solvabile. In conditiile in care solvabilitatea este conditionata de resursele financiare, ar fi previzibil ca preturile sa intre din nou pe panta descendenta, dupa «epuizarea stocului» de clienti eligibili", se mai arata in analiza AnunturiParticulari.ro.
Semnele de ingrijorare privind marirea preturilor nu sunt confirmate de cifre
Datele ultimului raport de monitorizare imobiliara realizat pentru luna iulie de catre AnunturiParticulari.ro confirma ca preturile au incetat sa mai scada.
Statisticile ne indica o crestere nesemnificativa a preturilor apartamentelor concomitent cu o crestere mai mare a numarului de oferte aparute nou pe piata. Cresterea preturilor pentru apartamente nu a fost de proportii, astfel ca semnele de ingrijorare privind marirea preturilor nu sunt confirmate de cifre.
Conform cifrelor furnizate de site-ul imobiliar, in luna iulie pretul mediu solicitat pentru garsoniere a fost de 46.300 de euro, in crestere cu 2,6% fata de luna iunie. Pentru apartamentele de 2 camere, in medie s-a solicitat un pret initial de 70.500 de euro, in crestere cu doar 1% fata de luna precedenta. Desi apartamentele de 2 camere sunt cele care se incadreaza perfect in programul Prima Casa si in primele 2 saptamani din luna iulie preturile acestora dadeau semne de crestere, asteptarile au fost inselate. Statistica ne arata ca, deocamdata, se poate vorbi doar despre o crestere pur speculativa a preturilor.
Pentru apartamentele de 3 camere cresterea inregistrata fata de luna precedenta a fost de 3,5%, in medie solicitandu-se un pret de 97.600 de euro.
Apartamentele cu 4 camere au fost ofertate de catre proprietari la un pret mediu de 128.500 de euro, cu o crestere de 4% fata de luna iunie.