Schimb teren pentru auto!

Imobiliare

Schimb teren pentru auto!

Proprietarii de parcele apeleaza la diverse metode pentru a valorifica loturile pe care le detin. Paginile de mica publicitate ale ziarelor gazduiesc multe anunturi de schimb. O alta varianta propusa clientilor potentiali este inchirierea terenului.

„Fierbinti Targ, vand sau schimb teren cu imobiliare Bucuresti sau auto minimum euro 3, parcelabil la alegere, la sosea, curent, pret intre 5 si 8 euro/mp”. Un anunt printre altele cateva de acelasi gen dintr-o pagina de mica publicitate. Un mail trimis proprietarului, in care propuneam obtinerea unei parcele de 500 de metri patrati in schimbul unui autoturism Hyundai Accent din 2004, ne edifica asupra detaliilor.

„Am un lot de 10.000 de metri patrati si pot parcela loturi de orice dimensiuni, la pretul de opt euro pe metru patrat. Va pot oferi 500 de metri patrati cu deschidere la drumul de servitute, nu la sosea, mai exact in planul doi. Daca sunteti interesat, putem gasi o varianta cu masina contra unui asemenea lot”, raspunde, dupa nici 24 de ore, Petru L., proprietarul terenului in cauza.

Utilajele agricole, acceptate la troc

Unii proprietari de terenuri au chiar preferinte in privinta marcii autoturismelor utilizate ca moneda de schimb. De pilda, posesorul unui lot de 900 de metri patrati situat in Branesti doreste un automobil, de preferat de fabricatie germana, plus diferenta in bani.

Intr-un un alt anunt, care promoveaza o parcela in Peris, se mentioneaza ca autoturismul trebuie sa fie de teren, an de fabricatie 2005. Masinile nu sunt singurele produse acceptate in cadrul acestui troc modern.

Proprietarul unui teren de 1.200 de metri patrati din Vatra Dornei doreste, in schimbul parcelei, utilaje agricole. Alte anunturi de mica publicitate promoveaza varianta „clasica” de schimb, cu un alt bun imobiliar.

Este insa aceasta o solutie pentru deblocarea segmentului? „ Exista dorinta de a face schimburi imobiliare, dar din pacate se intampla mai rar sa fie realizate efectiv. Si asta deoarece e destul de greu sa stabilesti pretul corect al unui teren in situatia de fata”, spune Doru Lupeanu, partener & senior consultant in cadrul Fix Up Marketing din Cluj.

Anunturi fara rezultate palpabile

Dorinta de schimburi imobiliare exista si in Arad. „Schimbul de proprietati ar fi o solutie pentru o piata imobiliara blocata. Din pacate, nici pe plan rezidential, acesta nu se realizeaza, sau prea putin”, afirma Monica Platon, manager al agentiei imobiliare aradene Euromon.

Nici in Satu Mare, unde proprietarii de case la tara doresc sa obtina apartamente in oras, lucrurile nu stau mai bine. „In general nu se finalizeaza schimburile, deoarece toti vor sa ramana si cu o diferenta de bani”, spune Mirela Hudac, administrator Maria Imobiliare.

Un autoturism din clasa medie este suficient pentru achizitionarea unui lot de 500 de metri patrati dintr-o localitate situata la 25 de kilometri de Bucuresti Foto: Petrica Tanase

In Galati, nisa schimburilor imobiliare a inregistrat o crestere semnificativa, cel putin la nivel de cerere si oferta. „Terenurile fac parte si ele din categoria « variante de schimb», insa foarte putine tranzactii se finalizeaza pe aceasta nisa, intrucat la cautare acum sunt banii cash. Am putea spune ca « banii au devenit mai scumpi »”, explica Marian Chiosa-Rotaru, managing partener in cadrul Centrului de Investitii Imobiliare Galati.

Inchirierea este o alternativa

O solutie in aceasta perioada, in care vanzarile sunt zero, este oferirea spre inchirere a terenului. Aceasta varianta este cautata de catre cei care vor sa-si deschida spalatorii auto, sali de sport, depozite sau statii GPL. „Avantajul pentru ei este ca platesc intre 700 si 2.000 de euro pe luna, in functie de suprafata inchiriata.

Clientii pentru asemenea oferte nu dispun de sume mari pentru achizitie,iar asta este o solutie pentru a desfasura o activitate si a avea un profit” , spune Ada Andrei, administrator al agentiei Ada Lex Imobiliare 50 din Bucuresti. Perioada medie pe care se inchiriaza terenurile este cuprinsa intre trei si cinci ani.

3-5 ani este perioada medie pe care se inchiriaza terenurile.

Terenurile fac parte si ele din categoria « variante de schimb», insa foarte putine tranzactii se finalizeaza pe aceasta nisa

Marian Chiosa-Rotaru, managing partener Centrul de Investitii Imobiliare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nota: Datele prezentate au la baza informatiile furnizate de agentiile imobiliare locale. Preturile sunt relevante pentru terenurile situate intravilan si extravilan. In tabel apar orasele din provincie care au o populatie mai mare de 100.000 de locuitori.