Scandal imobiliar: 81 de persoane au platit apartamentele noi deja ipotecate

Imobiliare

21.05.2009 - Cotidianul
Scandal imobiliar: 81 de persoane au platit apartamentele noi deja ipotecate

Proprietarii a 81 de apartamente din ansamblul Terra Residence, situat langa Bucuresti, pot ramane fara locuintele pe care le-au platit.

O parte din blocurile din Terra Residence au fost deja finalizate
Proprietarii spun ca au platit apartamente deja ipotecate de dezvoltator in favoarea finantatorului ansamblului rezidential, BCR. Astfel, cei care au facut un credit ipotecar ca sa-si cumpere casa de la dezvoltator s-au trezit cu doua ipoteci pe aceeasi proprietate, iar cei care au platit „cu banul jos“, fara credit, au descoperit ca locuinta le este ipotecata. Ipoteca se ridica la cererea dezvoltatorului, care a primit banii pentru locuintele vandute. Cererea trebuia insotita de o suma calculata in functie de suprafata locuintei. Au fost vandute 271 de apartamente.
 
„Pentru ridicarea ipotecilor la cele 190 de apartamente au fost platiti catre finantator cate 470 de euro pentru fiecare metru patrat de apartament.
 
Pentru celelalte 81 de apartamente s-a facut solicitare oficiala, dar ipotecile nu au fost ridicate pentru ca nu s-au platit banii“, ne-a spus Miron Panturoiu, fost director de vanzari al Terra Residence. Cei care au cumparat locuintele sunt speriati de faptul ca, in cazul in care dezvoltatorul nu-si va plati creditul la banca, pot ramane fara apartamente, dar vor plati in continuare creditul luat pentru achitarea acestei locuinte. BCR si o firma care a executat lucrari in ansamblul rezidential Terra Residence au cerut demararea procedurii de insolventa a companiei care dezvolta proiectul rezidential.
 
Proprietarii sunt revoltati. „Desi am semnat contractul la banca, cu vanzator, notar si reprezentantul bancii, nu mi-a spus nimeni ca apartamentul pe care il voi plati toata viata mea va fi tinut ca garantie pentru altcineva. Am semnat un contract cu banca pe 30 de ani. Nu mi-am pus problema ca apartamentul meu mai avea o ipoteca. Nu am fost anuntati nici de catre banca, nici de catre notari ca sunt deja ipotecate. Nu am vazut un extras de carte funciara. Am avut incredere ca banca o sa ma tina ca singur garant al apartamentului in care locuiesc si ca notarul imi apara interesele. Am cumparat apartamentul din august 2008 si nici pana acum nu a fost radiata ipoteca“, spune Anca Dragan, unul dintre proprietarii de apartament din Terra Residence. Aceasta spune ca la semnarea contractelor li s-a spus ca ipoteca va fi ridicata in cinci zile. Acest lucru nu s-a intamplat, iar proprietarii spun ca pot ramane si fara casa, si fara bani. „BCR ne-a spus ca nu se va intampla asa ceva, dar nu ne-a dat nimic in scris ca nu vom fi executati silit. Pot sa-mi ia si casa si sa ma lase si datoare cu creditul“, spune Anca Dragan.
 
Reprezentantii dezvoltatorului dau dreptate proprietarilor si spun ca au facut „o greseala“. „Este nejustificat ca un proprietar care si-a achitat apartamentul sa aiba proprietatea ipotecata la banca. Este o greseala manageriala. In loc sa se plateasca banii la banca s-a decis extinderea proiectului cu inca un bloc“, ne-a spus Alexandru Balint, asociat al dezvoltatorului in cadrul proiectului Terra Residence, detinator a 10% din investitie. Balint spune ca sunt discutii cu BCR pentru finalizarea proiectului.
 
„Proiectul va fi finalizat. Suntem in discutii avansate cu BCR, care solicita procedura de insolventa pentru compania noastra, pentru a ne mai acorda inca un imprumut de 11 milioane de euro, bani suficienti pentru finalizarea proiectului, precum si pentru radierea ipotecilor de pe apartamentele vandute. Eu, care am intrat mai tarziu in afacere, si am gasit-o in aceasta faza, asta incerc sa fac, sa fie proiectul finalizat si sa fie ridicate ipotecile de pe cele 81 de apartamente“, sustine Alexandru Balint.
 
Cei de la BCR afirma ca banca nu are nici o problema legala in acest caz. Dezvoltatorul complexului imobiliar, Thomas Daniel, a incheiat cu fiecare client in parte un contract de vanzare-cumparare. Potrivit acestor intelegeri, dezvoltatorul se obliga sa solicite bancii ridicarea ipotecii. „Din acest punct de vedere, banca este complet acoperita. Potrivit contractelor, dezvoltatorul este acela care trebuia sa solicite ridicarea ipotecilor. Or, acest lucru nu s-a intamplat. Interesant este si faptul ca in contracte nu se preciza nici cand si nici cum va fi ridicata ipoteca. In acest context, vina este doar a dezvoltatorului“, explica reprezentantii BCR. Se pare ca, momentan, Thomas Daniel a plecat in Statele Unite invocand probleme medicale. El nu a achitat pana in prezent nici o transa din imprumutul luat de la BCR. „Deocamdata noi nu putem face afirmatia ca am fost pagubiti din moment ce dezvoltatorul mai are inca posibilitatea sa achite creditul“, mai spun cei de la BCR, care au adaugat ca exista inca loc de negocieri si ca au fost identificate unele solutii.
 
Preturile apartamentelor ipotecate
Din momentul lansarii, in urma cu trei ani, apartamentele din Terra Residence s-au scumpit cu cel putin 500 de euro/mpc. „La momentul lansarii, metrul patrat construit de apartament in Terra Residence avea un pret mediu de 700 de euro, fara TVA. Acum, apartamentele au un pret mediu care variaza intre 1.200 si 1.400 de euro/mpc, plus TVA“, a precizat Alexandru Balint. Investitia se ridica la 39 de milioane de euro, din care 19 milioane sunt banii dezvoltatorului, restul reprezentand finantarea BCR.
 
Posibile solutii
Banca incearca sa identifice solutii pentru clientii care, fara voia lor, au ajuns sa aiba doua ipoteci pe aceeasi locuinta. „Sunt trei categorii de pagubiti in acest caz. Prima categorie este aceea a oamenilor care au achitat locuinta cu banii jos, dar au ramas cu ipoteca pe casa din cauza dezvoltatorului. A doua categorie este a celor care au luat credit tot de la BCR pentru a achita locuinta, iar a treia a celor care au luat un imprumut de la o alta banca“, ne spun cei de la BCR. Pentru primele doua categorii exista solutii care, deocamdata insa, nu au fost puse in practica. Astfel, celor care au achitat cu bani cash li s-ar putea ridica ipoteca de la sine, iar cei care au luat apartamentul cu un credit de la BCR vor deveni proprietari dupa ce achita imprumutul luat in nume propriu. „Pana la urma, o ipoteca sau doua reprezinta acelasi lucru“, spun reprezentantii BCR care lucreaza la rezolvarea situatiei. Mai raman insa cei care au platit cu imprumut de la alta banca. Pentru ei nu exista, cel putin pentru moment, solutii. Printre cei care au achizitionat apartamente in complexul Terra Residence se regasesc angajati ai BCR, dar si oameni din presa.