Scad preturile si la terenuri

Imobiliare

12.08.2008 - Adevarul
Scad preturile si la terenuri
Lunile de inghet ale pietei terenurilor au condus la un fenomen in premiera in imobiliarul autohton. Reprezentantii agentiilor imobiliare din provincie consemneaza tranzactii incheiate la preturi considerabil mai mici decat anul trecut.

In Arad, supraevaluarea proprietatilor face ca tranzactiile sa se incheie la preturi si cu 50% mai mici decat cele cerute de proprietari. Trendul general este insa de expectativa, reducerile fiind practicate doar de cei care vor sa urgenteze vanzarile.

In luna iulie, tranzactiile cu terenuri au cunoscut o stagnare la nivelul intregii tari. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare locale, acesta este scenariul cel mai fericit. in multe zone valoarea de tranzactionare a terenului a scazut considerabil.

In Iasi, vanzarile de terenuri au intrat in concediu. Andrei Pricop, reprezentant al agentiei imobiliare din Iasi Casa Activ, crede ca s-a instaurat o teama legata de ultimele vesti de pe piata. „Pe piata sunt si multe informatii eronate. Posibilii clienti asteapta acum o scadere a preturilor, iar proprietarii cer in continuare mult. Putini dintre ei isi permit, insa, sa mai astepte", spune acesta.

Singura zona in care se mai mentine o oarecare forfota este cea a terenurilor agricole. „Pe terenurile agricole e o cerere foarte mare in special pentru loturi mari, comasate", puncteaza Pricop. Si in Arad bataia s-a mutat tot pe acest segment. „Acum se fac tranzactii pe suprafete mari de terenuri de cateva sute de hectare, in special cele agricole", declara Monica Platon, director Euromon.

Bucurestenii cumpara terenuri cu gandul la rentabilitate

Calin Clinciu, director de dezvoltare al agentiei Euroest, crede ca pe aceasta piata persista anumite politici de pret depasite. „Un proprietar s-a obisnuit sa ceara cu 30% mai mult decat face terenul. Piata crestea intr-un ritm alert si, daca nu ar fi vandut terenul, acesta ar fi ajuns oricum in timp la aceasta valoare. Acum lucrurile nu mai stau asa."

Era speculantilor este la final. „Nu mai e rentabil sa dezvolti ceva pe un teren supraevaluat. Acest lucru nu tine de cat e de scump terenul, ci de cat valoreaza acesta din perspectiva unei investitii", considera Clinciu. Potrivit acestuia, un teren vandut cu 9.000 de euro pe metru patrat in zona Primaverii poate fi mai rentabil decat unul de 400 de euro din Titan. Calculele se fac in functie de ce, cat si in cat timp poti vinde ce ai dezvoltat pe acel teren, spune reprezentantul Euroest.

Ovidiu Lefter