Sauditii ingheata proiecte de 450 milioane euro in Romania

Finante Banci

13.02.2009 - Romania libera
Sauditii ingheata proiecte de 450 milioane euro in Romania

In ultimele trei luni zece companii de investitii imobiliare au anulat sau au amanat proiecte imobiliare in valoare de 10 miliarde euro.

Bloom Properties spune ca bancile nu mai dau imprumuturi.

Bancherii sustin ca au criterii de creditare mai severe, dar dau imprumuturi.

Lipsa finantarii si presiunea pe piata imobiliara au determinat dezvoltatorii sa amane sau chiar sa anuleze multe dintre proiectele imobiliare anuntate pentru piata romaneasca. Dezvoltatorul imobiliar Bloom Properties, controlat de familia regala din Emiratele Arabe Unite, a inghetat un proiect mixt pe care il deruleaza in Bucuresti, deoarece considera ca in Romania nu se mai acorda, pentru moment, credite pentru cumpararea de locuinte. Proiectul din Romania ajunge la valoarea de 450 milioane euro si include cladiri de birouri si centre comerciale."Am inghetat proiectul pentru moment pur si simplu pentru ca toate marile banci importante nu mai acorda imprumuturi. Este o problema de prioritati si de management al fluxului de numerar", a declarat Hani Shammah, directorul general al companiei.

Bancherii sustin ca nu se pune problema unui blocaj total al creditarii ipotecare, insa admit ca multi clienti nu indeplinesc conditiile noi de analiza a capacitatii de rambursare a imprumuturilor, ceea ce reduce numarul acestora."Bancile serioase nu inceteaza finantarea ipotecara. Este adevarat insa ca noile criterii de analiza a cererilor de creditare sunt mai severe, tin cont de solvabilitatea clientilor, de capacitatea acestora de a returna suma solicitata", ne-a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare al Bancii Comerciale Romane (BCR).Bloom Properties este parte a companiei Emirates International Investment Co., printre ai carei actionari figureaza si familia regala din Emiratele Arabe Unite. Compania are in portofoliu proiecte imobiliare de 10 miliarde euro, derulate in sapte tari, printre care se numara Romania si Algeria. Shamann spune ca majoritatea companiilor europene si-au stopat deocamdata planurile de expansiune din cauza crizei financiare si a accesului greoi la finantare. Cu toate acestea, Shamann a confirmat ca Romania ramane o destinatie interesanta pentru afaceri, ca urmare a costurilor inca reduse.

Pe piata romaneasca, numai in ultimele trei luni zece companii de investitii imobiliare au anulat sau au amanat un numar de 120 de proiecte imobiliare a caror valoare ajunge la 10 miliarde euro, potrivit anunturilor companiilor. Problemele invocate de majoritatea dezvoltatorilor au fost situatia de criza si blocarea creditarii. Dintre companiile care au amanat o parte din proiectele imobiliare amintim: CooperBeech, Africa Israel, dezvoltatorul mallului Cotroceni Park si dezvoltatorul norvegian Westhouse.  Credite de peste 150 milioane euro in ultimele trei luni

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei arata ca bancile au continuat sa acorde populatiei credite ipotecare in ultimele trei luni, in ciuda restrictiilor introduse de banca centrala. La nivelul lunii decembrie, stocul creditelor ipotecare a ajuns la echivalentul a 4.854 miliarde euro (circa 3,5% din PIB), de la 4.702 miliarde euro in luna septembrie a anului 2008. Astfel, bancile au dat populatiei credite ipotecare in valoare de cel putin 151,6 milioane euro (3,22%).