Sapte miliarde € pentru autostrazi

Constructii

17.07.2008 - Jurnalul National
Sapte miliarde € pentru autostrazi
Finantarea necesara  pentru construirea a  1.000 de kilometri de autostrada in urmatorii patru ani se ridica la sapte miliarde de euro.
 
Romania ar putea beneficia de 1.000 de kilometri de autostrada in urmatorii patru ani pentru construirea carora vor fi alocate sapte miliarde de euro, ne-a declarat Sorin Bota, secretarul executiv al PSD, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor.
Bota sustine ca cei 1.000 de kilometri de autostrazi erau la finele lui 2004 intr-o faza avansata: pentru realizarea a 600 kilometri se semnasera deja contracte, iar pentru restul de 400 de kilometri se purtau negocieri. Toate proiectele si contractele semnate au fost stopate de noua conducere de la Ministerul Transporturilor si de atunci nu s-a mai facut nimic in plus. "In 2004 erau negociate si pregatite pentru lansare sapte contracte de autostrazi, respectiv centura de nord si de sud Bucuresti, patru contracte pentru Bucuresti-Brasov, Sibiu-Orastie", a explicat Bota. Acum, din cauza preturilor ridicate ale materialelor de constructie si din cauza zonelor pe unde urmeaza sa treaca autostrada, pretul de realizare a unui kilometru de autostrada ajunge la 7 milioane de euro.
 
BANI. Reluarea acestor proiecte este finantabila. "Alocarea multianuala tine seama atit de disponibilitatile financiare, cit si de capacitatea tehnica de cheltuire a acestor sume in proiectele de autostrazi. Practic, azi de la bugetul national se cheltuiesc mai mult de 500 milioane euro pe an, dar fara a avea un rezultat concret in investitii realizate. Sintem in situatia in care peticim un drum de patru ori in patru ani si tot prost ramine, in loc sa refacem intr- un an acel drum si sa avem o lucrare buna cu acei bani", a explicat Sorin Bota.

Elena Stan