Sapte banci, luate de guler in Prima Casa

Finante Banci

12.10.2009 - Curierul National
Sapte banci, luate de guler in Prima Casa

Guvernul retrage garantii de 220-280 mil. euro de la bancile care nu au acordat credite

Sumele vor fi redistribuite institutiilor financiare care au aprobat mai multe cereri

Guvernul va retrage garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul Prima Casa, sumele urmand sa fie redistribuite catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.
"Le vom lua acestor banci sumele alocate si le vom redistribui catre alte banci care s-au miscat mai bine. Sunt trei banci care nu au acordat niciun euro si alte patru banci care au consumat intre 0,1 si 3% din fondurile rezervate", a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, la finalul discutiei de vineri cu premierul Emil Boc, potrivit Mediafax. Garantii reprezentand 40% din suma redistribuita vor fi folosite pentru credite la case nou-construite. Surse oficiale au declarat ca pe lista bancilor cu rezultate slabe in acordarea de credite prin programul "Prima Casa" si carora le vor fi retrase fondurile se afla Emporiki, Intesa, Credit Europe, Bancpost, Piraeus si CEC.
Cele mai multe dosare de creditare au fost incheiate de BRD, BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania si Volksbank, acestea urmand sa beneficieze de fonduri suplimentare.
"Sunt doar patru banci care au acoperit 88% din garantia alocata. Am transmis bancilor cu rezultate slabe scrisori de atentionare si ne-au informat ca dosarele sunt inca in lucru si urmeaza sa fie deblocate, dar imi este greu sa cred ca daca pana acum nu au aprobat nimic, vor aviza in perioada imediat urmatoare 2.000 de dosare", a spus Saramet.

4.740 dosare, aprobate de Fondul de Garantare

Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garantia statului pentru achizitionarea unei case, cele mai multe solicitari fiind insa formulate pentru locuinte dinainte de 1989, a anuntat  premierul Emil Boc. Numarul dosarelor aprobate reprezinta garantii totale de 220 milioane euro, din plafonul de un miliard euro garantat de Guvern. Garantia medie aprobata de Fond este 41.600 euro, din nivelul maxim de 60.000 euro garantat de stat.
Alte 5.200 dosare sunt in analiza interna a Fondului, media de procesare fiind de 150 contracte pe zi.
"Cred ca FNG a facut tot ce este posibil pentru a reduce cu zece zile perioada de procesare interna a dosarelor, cererile fiind practic rezolvate in cinci zile. Sper ca si bancile sa proceseze rapid aceste dosare", a spus Boc.
Acesta a precizat ca volumul dosarelor de creditare incheiate de banci pentru programul "Prima Casa" va fi reevaluat o data la trei luni, iar garantiile vor fi realocate in functie de gradul de utilizare.
Seful Guvernului a sosit, vineri, la sediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, anuntand ca intentioneaza sa verifice modul in care este derulat programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoane fizice. In urma cu trei saptamani, premierul a cerut Fondului sa solutioneze rapid dosarele restante la "Prima Casa", prin proceduri care sa fie stabilite cu Asociatia Romana a Bancilor, sustinand,  totodata, ca este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea institutiilor de credit implicate. Premierul i-a spus atunci presedintelui Fondului, Aurel Saramet, ca mail-ul sau de la Guvern a fost blocat de numarul mare al plangerilor primite din partea persoanelor care reclama probleme in programul "Prima Casa" si i-a cerut sa stabileasca un calendar clar de proceduri.

Ghetea: Daca Guvernul hotaraste diminuarea plafonului, ne conformam

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat  ca banca se va conforma la o eventuala decizie a Guvernului de a reduce plafonul alocat pentru banca. "Daca ei hotarasc diminuarea plafonului, ne conformam. Am dat credite in lei si vom continua sa acordam imprumuturi in plafonul care va fi afectat CEC Bank. Saptamana viitoare vom iesi cu o oferta imbunatatita", a declarat Ghetea.
Acesta a mentionat ca banca a acordat sub 100 de imprumuturi, exclusiv in lei, in cadrul programului "Prima Casa", dar ca are in analiza circa 400 de dosare de credite.
"Sunt, totusi, romani care gandesc la fel ca mine, si anume ca EURIBOR, mai devreme sau mai tarziu, nu va ramane la nivelurile actuale si poate nici cursul de schimb nu se va mentine", a incheiat Ghetea.
Totodata, reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank au afirmat ca, in luna septembrie, nu s-a tras niciun credit pentru "Prima Casa", desi unele au fost aprobate de banca si de Fondul de Garantare.
"Pana in prezent au fost trase cinci credite si avem dosare in analiza la nivelul retelei bancii in valoare de 7,7 milioane de euro", au afirmat reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank.
De asemenea, oficiali ai Emporiki Bank Romania au mentionat ca institutia participa in continuare la program, desi banca nu a acordat pana acum niciun credit, in conditiile in care procedurile de lucru sunt in pregatire.