Santierele autohtone atrag tot mai multi turci si chinezi

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

10.12.2007 - Adevarul
Santierele autohtone atrag tot mai multi turci si chinezi

Datele autoritatilor surprind o crestere semnificativa a numarului de muncitori straini care lucreaza in constructii.

Piata fortei de munca din Romania atrage din ce in ce mai multi muncitori straini. Chiar daca numarul acestora este inca cu mult sub necesarul pietei, iar firmele sunt inca reticente sa angajeze straini, datele autoritatilor indica o crestere semnificativa a numarului autorizatiilor de munca emise pentru imigranti.

Majoritatea acestora sunt de cetatenie turca, moldoveneasca sau chineza si muncesc in Romania in domeniul constructiilor.

Potrivit datelor furnizate pentru „Adevarul" de catre Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI), institutia a emis cetatenilor straini, in perioada iunie-noiembrie 2007, un numar de 2.367 de autorizatii de munca. Dintre acestea, mai mult de jumatate, respectiv aproximativ 1.500, au fost emise in ultimele doua luni.

Potrivit ORI, majoritatea autorizatiilor de munca au fost solicitate de cetateni turci - 813, urmati de moldoveni - 278 si chinezi - 246. Potrivit reprezentantilor ORI, peste 730 de autorizatii de munca se aflau, saptamana trecuta, in curs de solutionare.

Indiferent din ce tari provin toti acesti muncitori straini, cert este insa ca marea lor majoritate aleg sa munceasca in Romania in constructii, domeniu care inregistreaza in acest moment un deficit de aproximativ 200.000 de persoane.

Dana Banzea