Saint-Gobain, afaceri de 183 mil. euro in Romania

Constructii

24.04.2008 - Business Standard
Saint-Gobain, afaceri de 183 mil. euro in Romania

Afacerile din Romania ale producatorului francez de materiale de constructii Saint-Gobain, care detine sase fabrici pe piata locala, au depasit anul trecut 183 milioane de euro, nivel de peste doua ori mai mare decat valoarea inregistrata in 2006, de 80 milioane de euro.

“Avansul a fost determinat, pe langa cresterea pietei in ansamblu, de inceperea productiei la capacitate maxima si deschiderea unor linii tehnologice in cateva dintre fabricile grupului”, a anuntat compania.

Ponderea exporturilor in cifra totala de afaceri a fost de peste 30%, atingand un nivel de 63 milioane de euro.

Principalele produse exportate au fost sticla, gips-cartonul si adezivii, pietele cele mai importante fiind in Bulgaria, Serbia, Grecia si in Turcia.

Investitiile Saint-Gobain in Romania au fost, in ultimii doi ani, de 150 milioane de euro, cea mai mare parte fiind directionata catre fabricile de sticla din Calarasi si de vata minerala de la Pitesti, dar si catre o noua capacitate de productie a mortarelor la Branesti, langa Capitala.

Cea mai importanta investitie a grupului o reprezinta fabrica de sticla plata din Calarasi, care a inceput productia in luna ianuarie 2007 si care a necesitat o investitie de 100 mil. euro. In plus, compania a anuntat ca va investi 50-70 mil. euro, principalul potential client fiind grupul Renault, si ca va aloca 25 mil. euro pentru o unitate de tratare termica a geamurilor utilizate in constructii.

Grupul si-a diversificat afacerile din Romania, anul trecut, prin achizitia firmei brasovene MTI Impex, cu activitati in industria lemnului, iar in acest an compania va inaugura la unitatea din Calarasi o linie de acoperiri si depuneri pentru productia de sticla cu functii speciale.

 In Romania, grupul Saint-Gobain detine noua companii, respectiv Saint-Gobain Glass, producator de sticla plata la Calarasi, Saint-Gobain Isover, producator de vata minerala la Ploiesti, Rigips Romania, cu trei unitati de productie la Turda, Saint-Gobain Weber Romania, producator de mortare si adezivi industriali, cu doua unitati de productie la Turda si Branesti, Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Abrazivi (Satu Mare), Saint-Gobain Brodrene Dahl (Tulcea), Ventistal (Tulcea) si MTI Impex, cu activitati in industria lemnului la Brasov.


George Sarcinschi