S-a deschis piata de apartamente vechi din Capitala

Imobiliare

11.08.2008 - Gandul

Dupa ce preturile apartamentelor vechi au ajuns la cote destul de ridicate si numarul de tranzactii a scazut cu pana la 50%, in primele luni ale acestui an, acum, din ce in ce mai multi proprietari isi scot locuinta la vanzare. Potrivit unui raport de monitorizare al site-ului imobiliar anunturiparticulari.ro, unde posteaza persoanele private care nu apeleaza la serviciile agentiilor imobiliare, numarul ofertelor de locuinte vechi a crescut in primele sapte luni ale acestui an cu 36%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai multe oferte noi s-au inregistrat pentru apartamentele de doua camere, in crestere cu 48% fata de perioada similara a anului trecut. Urmatoarele pe lista sunt apartamentele cu trei camere, crestere de 36%, urmate de garsoniere cu 25% si apartamentele cu patru camere cu o apreciere de 20%. Numarul total de oferte de apartamente scoase la vanzare in perioada ianuarie – iulie 2007 a fost de 17.314, in timp ce in aceeasi perioada a acestui an ofertele au depasit numarul de 23.600 in Capitala.

In iulie au fost scoase la vanzare aproape 1.500 de apartamente cu doua camere, fata de 850 de oferte inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul de oferte de vanzare pentru apartamentele cu trei camere a fost luna trecuta aproape 1.000, in timp ce in iulie anul trecut nu au fost decat 620. Preturile la garsoniere au urcat cu doua procente.

Analiza mai arata ca evolutia preturilor medii solicitate de catre proprietari nu a fost una spectaculoasa, inregistrandu-se scaderi minore. Astfel, preturile la garsoniere au crescut cu 2% fata de luna iunie, in timp ce in cazul apartamentelor cu doua si trei camere au scazut cu 2%, respectiv 1%.

Acest lucru este confirmat si de MagazinulDeCase.ro. Potrivit acestora, luna trecuta, preturile medii ale apartamentelor vechi au scazut cu 3% fata de luna iunie, valoarea medie a unui apartament vechi din Bucuresti ajungand la 117.000 euro in luna iulie. De la inceputul acestui an pana in luna iulie, preturile au inregistrat scaderi de 13%.

Andrada Ghira