S-a dat unda verde la blocuri intre case!

Constructii

27.08.2008 - Adevarul
S-a dat unda verde la blocuri intre case!
Irimie Emil Popa nu vrea ca in apropierea casei sale sa apara un cartier cu blocuri de 9 etaje

Masina de vot din Consiliul Local resapeaza controversatul cartier Bonjour Residence

Eforturile unui clujean de a scapa de blocuri in jurul casei s-au naruit ieri, cand consilierii au votat din nou, cu mici modificari, un proiect rezidential anulat in instanta.

Alesii clujeni au aprobat ieri, la limita, planul urbanistic zonal pentru controversatul proiect imobiliar Bonjour Residence, care prevede ridicarea unui cartier de blocuri si spatii comerciale, pe o suprafata de 6 hectare, intr-o zona de case din partea de sud a municipiului.

Proiectul, evaluat la circa 120 milioane euro, nu este la prima avizare in consiliul local. A mai trecut prin vot in urma cu trei ani, dar a fost contestat ulterior in justitie.

Decizie irevocabila

Nemultumit de regimul de inaltime al cladirilor din proiect, care variaza intre doua si noua etaje, proprietarul unei case din apropiere, Irimie Emil Popa, a cerut autoritatilor stoparea lucrarii. Pentru ca demersul a ramas fara rezultat, el a actionat consiliul local in instanta, obtinand in iulie 2008 o decizie irevocabila a Curtii de Apel Cluj, care anula hotararea consilierilor.

Magistratii au decis ca respectivul act normativ modifica regimul de inaltime prevazut de Planul Urbanistic General, de la parter plus doua etaje la parter plus opt etaje, fara respectarea etapelor legale care includeau si intocmirea unui studiu de oportunitate.

In timp record, de numai o luna, proiectul a fost supus din nou aprobarii in Comisia de Urbanism a primariei. Singura modificare a fost ca, in zona din imediata vecinatate a clujeanului nemultumit, regimul de inaltime al viitoarelor blocuri a fost redus la numai doua etaje.

„Proiectul este ilegal"

Proiectul Bonjour Residence a fost supus din nou la vot in sedinta de ieri a consiliului local, fiind contestat doar de reprezentantii PNL si PSD. „Atata timp cat exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in care se prevede regimul de inaltime pe care se poate construi, fara indoiala proiectul este ilegal", a declarat consilierul liberal Steluta Cataniciu.

De cealalta parte, primarul Emil Boc a motivat ca instanta a anulat hotararea anterioara fiindca Planul Urbanistic de Detaliu nu era complet. in final, consilierii PDL, care au majoritatea in consiliul local, si-a impus punctul de vedere si au aprobat proiectul in forma cosmetizata.

Inapoi in instanta

Contestatarul proiectului imobiliar, Irimie Emil Popa, ne-a declarat ieri ca isi va continua actiunile in justitie. El considera ca functionarii publici au comis un abuz in serviciu aproband un proiect respins de instanta de judecata. Reprezentantii primariei sustin insa ca vechea autorizatie nu putea fi anulata doar in baza sentintei Curtii de Apel.

„Reclamantul a solicitat doar anularea hotararii de consiliu local, nu si a autorizatiei. Doar instanta de judecata poate anula o autorizatie de constructie, care a produs efecte", sustine Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al primariei.

Ioana Oros, Mihai Boicu