Romstal, fabrica de 17 mil. euro in Bucuresti

PROIECTE / DEZVOLTARE , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 23.08.2007

 

Romstal, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de tubulatura din plastic la nivel regional, va investi 17 milioane de euro intr-o fabrica in Romania. Compania are un buget de investitii de 50 milioane de euro in productie pe piata din regiune in urmatorii patru ani.

 “In circa trei-patru ani vom investi circa 50 milioane de euro. La inceputul anului viitor, vom demara lucrarile pentru o alta fabrica in sud, investitie de 17 milioane de euro, care va fi etapizata pe doi-trei ani. Mai dorim o unitate de productie in Bulgaria, o achizitie in Serbia, mai multe depozite si largirea capacitatilor de productie actuale”, a declarat pentru Business Standard presedintele si actionarul majoritar al companiei, Erico Perini.

Potrivit acestuia, firma va finaliza pana la sfarsitul anului investitia intr-o alta fabrica din Capitala, proiect in valoare de cinci milioane de euro. Compania isi propune sa ajunga, in patru ani, la un numar dublu de fabrici, respectiv sase. In acest moment, Romstal opereaza trei unitati de productie, situate toate in Bucuresti. Fabricile Romstal sunt operate prin Valrom Industries, Valplast Industrie, respectiv Belform Pord.

“Principalul nostru obiectiv il reprezinta deschiderea a inca doua unitati de dimensiuni mari, care sa permita o eficienta mai mare a productiei”, declara Perini.

Productie de 100 mil. euro pentru Romstal in 2007

Valrom a demarat in acest an si constructia unei fabrici a grupului in Ucraina. Investitia initiala a fost de 3,5 milioane de euro, pana la finele acestui an urmand sa ajunga la o valoare de 5 milioane de euro. Bugetul de investitii pentru aceasta fabrica este de 10 milioane de euro.

Din productia de tubulatura din mase plastice a companiei, 70% merg spre piata interna. Perini preconizeaza in timp o schimbare a acestui raport.

“In toata aceasta zona este o situatie similara. Sunt necesare foarte multe investitii in infrastructura, in special in canalizare. Romania are si avantajul unui numar superior de proiecte. Cred ca, inca 10-15 ani, piata mai are de crescut”, a precizat Perini.

El a subliniat ca, in Romania, doar 20% dintre localitatile din mediul rural au canalizare, iar apa potabila, doar 40%. De asemenea, multe dintre instalatiile de aductiune apa sunt, conform acestuia, uzate. Un alt element de crestere pentru afacerile cu tubulatura din plastic, in opinia lui Perini, il reprezinta proiectele rezidentiale. “Foarte multe dintre canalizarile din orase au aductiune de apa prin tevi de azbociment, a carui utilizare e deja interzisa. E nevoie de foarte multe proiecte care nu pot fi realizate in timp scurt, daca ne gandim doar la zonele rurale”, a mai spus acesta.

Romstal estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri, doar din partea de productie, de 35%, in acelasi ritm cu cresterile pietei, aceasta urmand sa ajunga la 100 milioane de euro. Compania functioneaza ca importator pentru produse de tip sanitar. Principalii concurenti ai companiei pe piata din Romania sunt Teraplast Bistrita, Rehau Polymer si Palplast Sibiu, parte a grupului Rompetrol.

Cifra de afaceri a intregului grup Romstal a inregistrat in 2006 cresteri de peste 40%, ajungand la 310 milioane de euro. Profitul a fost de 22,5 milioane de euro. Pentru acest an, reprezentantii companiei estimeaza cresteri de circa 25% la nivel de grup, respectiv o cifra de afaceri de peste 380 milioane de euro. Planurile companiei prevad peste sase ani o dublare a cifrei de afaceri din 2006.

Bugetul de investitii al grupului Romstal, pentru 2007, este de 40 milioane de euro in Romania, cu 10% mai mare decat cel din anul precedent. O pondere importanta din fonduri este destinata si extinderii retelei de retail. Aceasta numara 157 de puncte de vanzare, dintre care 120 in Romania, 19 in Ucraina, 17 in Republica Moldova si unul in Italia, cu o suprafata totala de 70.000 metri patrati, la care se vor adauga anul acesta show-room-urile si depozitele, ce vor insuma o suprafata totala de peste 30.000 de metri patrati.

Romstal a fost infiintat in anul 1994, axandu-se initial pe retail. Fabrica Valrom a fost infiintata doi ani mai tarziu, iar Valplast a aparut din 2002.

Grupul Romstal cuprinde Romstal, Valrom Industrie, Valplast Industrie, Belform Prod, Dezim Development, IOS Software Solutions, Central Service Instal, Autoklass Center si City Garden Distribution. Romstal este prezent in Romania, Republica Moldova, Italia si Ucraina, iar incepand din acest an, in Bulgaria si Serbia.

Actionarii grupului Romstal sunt Enrico Perini, care detine pachetul majoritar de 51% din actiuni, compania Framan, cu sediul in Italia, 40% din total si Ovidiu Henter, care detine 9% din actiuni.

investitii
 50 mil. euro este bugetul de investitii in productie pentru urmatorii patru ani. Din acest buget, 22 milioane de euro sunt alocate pentru doua fabrici in Capitala.

 

Ovidiu Lefter