Rompetrol, Raiffeisen si Transelectrica au semnat pentru 24.000 mp de birouri in Bucuresti

Imobiliare

26.01.2010 - Ziarul financiar
Companiile locale au inceput in ultimele doua luni sa ia decizii privind spatiile de birouri in care isi desfasoara activitatea, Rompetrol, Raiffeisen si Transelectrica incheind in aceasta perioada tranzactii cu o suprafata de peste 24.000 de metri patrati in Capitala, adica 2% din stocul total de birouri.

Cel mai mare contract semnat a fost cel prin care grupul Rompetrol a inchiriat 9.300 mp de birouri si 200 de locuri de parcare in proiectul City Gate din zona Pietei Presei Libere, tranzactie semnata in urma cu aproape doua saptamani.
 
Compania detinuta de KazMunaiGaz isi va consolida in acest spatiu diviziile care isi desfasoara acum activitatea in zece cladiri diferite din Bucuresti, valoarea anuala a contractului fiind estimata la circa 2 milioane de euro.

"Relocarea Rompetrol in aceasta zona alaturi de Romtelecom, Millennium Bank, AutoItalia si Microsoft, vine ca o confirmare a tendintei de repozitionare a Central Business District (centrul de afaceri - n.r.) spre nordul Capitalei, iar faptul ca anul 2010 incepe cu o tranzactie importanta nu poate fi decat un semnal pozitiv pentru piata de birouri din Capitala", spune Victor Rachita, account manager al firmei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko, agentul tranzactiei.

In acelasi timp, Raiffeisen, una dintre cele mai mari banci de pe piata, a semnat pentru reinnoirea contractului de inchiriere a unui spatiu de 8.000 mp din cladirea Charles de Gaulle Plaza, detinuta de fondul german de investitii GLL. Proprietarii cladirii Charles de Gaulle Plaza au desemnat firmele Jones Lang LaSalle si CBRE Eurisko sa renegocieze cu Raiffeisen, printre chiriasii imobilului numarandu-se si firmele Vodafone si UniCredit Tiriac.

Pentru spatiul de 8.000 de metri patrati de la Charles de Gaulle Raiffeisen ar putea plati anual o chirie tot in jurul a 2 milioane de euro, tinand cont de un nivel mediu la care au scazut chiriile cladirilor de clasa A din zone centrale de aproximativ 20 de euro/metrul patrat lunar.

O alta tranzactie semnificativa, semnata la inceputul lunii decembrie a anului trecut, a fost preluarea de catre Transelectrica a unui spatiu de 6.730 de metri patrati in cladirea Platinum Center detinuta de compania israeliana Dagesh Group in apropierea Pietei Unirii din Bucuresti. Acest contract a fost semnat pentru o chirie lunara de 16,5 euro/metrul patrat, proprietarul cladirii preluand insa costurile cu amenajarea spatiului.

In ciuda acestor contracte, care reprezinta semnale pozitive pentru piata, stocul de birouri goale continua sa fie de circa 200.000 de metri patrati, reprezentand mai mult de 15% din suprafata totala. Marea majoritate a acestor spatii sunt insa in zona Pipera si alte zone secundare ale orasului.


Cine si in ce cladiri mai inchiriaza birouri

Cladire: City Gate

Zona: Piata Presei Libere

Proprietar: GTC

Suprafata inchiriabila: 44.000 mp

Contract nou: Rompetrol, 9.300 mp


Cladire: Platinum Center

Zona: Sfanta Vineri

Proprietar: Dagesh Group

Suprafata: 12.000 mp

Contract nou: Transelectrica, 6.730 mp


Cladire: Charles de Gaulle Plaza

Zona: Piata Aviatorilor

Proprietar: GLL Real Estate

Suprafata inchiriabila: 24.000 mp

Contract reinnoit: Raiffeisen, 8.000 mp