Romanii vor apartament langa serviciu si scoala copiilor

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.02.2008 - Gandul
Romanii vor apartament langa serviciu si scoala copiilor

Tendinta occidentalilor este sa refuze pe cat se poate colectivitatea, preferand un habitat individual

In Romania, habitatul individual este descurajat de lipsa infrastructurii si a soselelor

Tot mai multi occidentali prefera o casa la marginea orasului sau in zonele semirurale in locul unui apartament in oras. In Romania, lucrurile stau complet diferit, habitatul individual fiind descurajat in primul rand de lipsa infrastructurii si a soselelor civilizate. Asta a facut ca noile ansambluri rezidentiale sa-i convinga pe tot mai multi romani sa se intoarca de unde au plecat: la bloc.

In 2007, s-au vandut de doua ori mai multe apartamente noi decat in anul precedent, in conditiile in care preturile au crescut, in medie, cu 20 la suta. Numai Colliers International a livrat, anul trecut, 1.600 de locuinte, toate inaintea finalizarii lucrarilor. “Lucrurile se intampla astfel fiindca, atunci cand vorbim despre occidentali, vorbim despre o piata rezidentiala dezvoltata, cu traditie”, este de parere Atena Tiplic, Senior Residential Broker Colliers International.

Pentru francezi, de exemplu, cele mai importante criterii in alegerea locuintei sunt astazi absenta colectivitatii, intoarcerea la natura si libertatea, in vreme ce romanii iau in considerare locatia, facilitatile, pretul si calitatea proiectului. „Dar, mai presus de orice, ei incearca sa isi gaseasca o locuinta in jurul punctelor esentiale - serviciu, gradinita si scoala, fiindca nu isi permit sa piarda doua – trei ore in trafic, zi de zi. In momentul in care vom beneficia de sosele civilizate, se va simti mai puternic si la noi tendinta de habitat individual”, adauga Tiplic.

Adriana Margarit